Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

AR-GE 9: ATIK BETONDAN (YIKINTI ATIKLARINDAN) GERİ KAZANILAN AGREGA İLE TAZE BETON ÜRETİMİ

AR-GE 9: ATIK BETONDAN (YIKINTI ATIKLARINDAN) GERİ KAZANILAN AGREGA İLE TAZE BETON ÜRETİMİ

Yerine yenilerini yapmak için yıkılan binaların atık betonları hazır beton sektöründe yeniden kullanılarak hem oluşan çevre kirliliğinin önüne geçiliyor hem de ekonomimize katkı sağlanıyor.

Beton laboratuarımızdan çıkan 15x15x15 cm (küp) sertleşmiş beton numuneleri kırılıp elekten geçirilerek yeni üretilecek taze betonun ince ve kalın agregasının tamamı elde edildi. C30 sınıflı bu yeni betonun 15x15x15cm boyutunda numunelerinin işlenebilirliği kontrol edildi ve basınç dayanımının değişimi gözlemlendi.

Bir grup betonda sadece C30 reçetesinin gerekleri uygulanırken, bir grup betonda akışkanlaştırıcı ve ince agrega artırımına gidildi. İşlenebilir ve istenen dayanımı sağlayan betonlar üretilebileceği anlaşıldı. Maliyet hesapları yapıldı. Elde edilen bilgiler ışığında kentsel dönüşüm yıkıntı atıklarının da  kullanılacağı ek çalışma tamamlandı.

Kentsel dönüşüm kapsamında tespit edilen üç adet yapının yıkımına refakat edilerek numune alındı. Alınan numunelerin kantar marifetiyle ölçümleri yapılmış, toplam 600kg olan numune atıkları kırım yapılacak sahaya bırakılmıştır. İl Müdürlüğümüz Ar-Ge ekibi nezaretinde konkasör ile kırımı yapılan numuneler 0-5 ,5-12, 12-19 mm çaplara ayrılmıştır. Söz konusu numuneler deneylerde kullanılmak üzere İl Müdürlüğümüzde depolanmıştı.

 Alınan numunelere ait gerekli test ve deneylerin yapımına Müdürlüğümüz Yapı Malzemeleri Laboratuvarında başlanmıştır. İlk deney olan Los Angeles Aşınma deneyi TS EN 1097-2 standardına uygun olarak kurumumuz laboratuvarında ve Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylere göre aşınmaya karşı mukavemeti yüksek olan agregaların basınç mukavemetleri de yüksektir ve bunlarla üretilen betonun basınç ve eğilme mukavemetleri de büyük değerler almaktadır.

Ayrıca Beton agregalarından ince kum içinde bulunan 0,063 mm elek altı çok ince malzeme (kil, silt ve çok ince taş unu) içeriği ve kalitesi beton kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır.

          Agregalarda 0,063 mm elek altı çok ince malzemeler agrega içinde ince halde dağılmış veya topaklar halinde veya agrega tanelerine yapışık olarak bulunabilirler. Bu malzemeler genellikle kil, silt ve çok ince taş unudur. TS 706 EN 12620 standardında ince agreganın içinde bulunan çok ince malzeme muhtevasının %3’den az olması halinde ince malzeme zararsız kabul edilmekte, çok ince malzemenin %3’ün üzerinde olması halinde ise TS EN 933-9 Metilen Mavisi deneyi veya TS EN 933-8 Kum Eşdeğerliği deney sonuçlarının belirlenen sınır değerlerini sağlaması istenmektedir. Bu kapsamda Metilen Mavisi deneyi Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılarak sonuçlar değerlendirmeye alınmış olup ve Yeniden kazanılmış agregaların kirlilik seviyesinin ve aşınma derecesinin yeniden beton üretime uygun olduğu gözlemlenmiş ve 27 Nisan 2017 tarihinde grobeton olarak üretimi  yapılmıştır. 

İl Müdürümüz Dr. Osman ULUKAYA’ nın yönlendirmesi ile Çevre Şube Müdürlüğümüz ve Yapı Denetim Şube Müdürlüğümüz Çevre Mevzuatı açısından konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yapılacak (önerilen) mevzuat düzenlemeleri rapora ilave edildi. Ayrıca İTÜ İnşaat Fakültesi Profesörlerinden Alper  ILGIN tarafından yapılan Atık Betonla ilgili çalışmalara ait raporlarının incelenmesi ve bilgi alış-verişi yapılması sonrasında söz konusu raporumuz Bakanlığımıza sunulacaktır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır