Trafik, endüstri ve ısınma sistemleri kentlerde yaşanan hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır. Kentsel hava kirliliği; plansız sanayileşme, artan nüfus ve ulaşım ihtiyacının artması ile birlikte her geçen gün daha da artmaktadır. Bunun sonucu olarak gün geçtikçe daha fazla birey hava kirliliğinden etkilenmektedir. Her bir hava kirleticinin maruziyet süresi, konsantrasyonu ve diğer karakteristiklerine bağlı olarak insan sağlığı üzerinde etkileri olmaktadır. Pek çok çalışma, hava kirliliği seviyesi ile akciğer fonksiyonlarında düşüş, solonum yolu semptomlarında artış ve ölüm vakalarında artış arasında bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce “TRAFİK KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİN TESPİTİ” projesi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı(MARKA)’na sunulmuş ve kabul görmüştür.
İlimiz İstanbul- Bursa –Balıkesir- İzmir’i birbirine bağlayan karayolunun geçtiği, deniz ulaşımı ile hem yolcu hem de kamyonlarla yüklerin taşındığı bir transfer noktası konumundadır. Bu nedenlerle bu çalışma, nüfusu ve endüstrisi hızla gelişmekte olan kentimizde hava kalitesini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Bu kapsamda İlimiz Merkez, Altınova ve Armutlu da bulunan 3 sabit Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu verileri, Mobil Ölçüm İstasyonu ile 3 farklı noktada 15 gün süreyle ölçülen veriler ve son olarak İlimiz genelinde 40 farklı noktaya 15 gün süreyle yerleştirilen pasif örnekleme tüplerinin verileri değerlendirilerek hava kirliliği haritaları çıkartılmıştır
Proje ile ayrıca kamuya ait 24 araca egzoz emisyonlarını azaltan yakıt tasarruf cihazı da takılmış ve emisyon değerlerindeki değişimler ölçülmüştür.
Proje İl Müdürlüğümüz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülmüştür.
Çalışma sonucunda hazırlanan rapor Valiliğimiz başta olmak üzere İl Trafik Komisyonu, Yalova Belediyesi, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Üniversite ve ilgili Kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmış ve Ülkemizde ilk olan bu projenin sağlık, ulaşım, imar vb. konularda önemli bir veri sağladığı görülmüştür.