Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

AR-GE 5: KATKI MADDELERİNİN BETON MUKAVEMETİNE UZUN SÜRELİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

AR-GE 5: KATKI MADDELERİNİN BETON MUKAVEMETİNE UZUN SÜRELİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Betonda kullanılan kimyasal katkılar İl Müdürlüğümüzce yaklaşık 3 yıldır takipte; Yapılan uzun süreli çalışmalarla süper akışkanlaştırıcı olarak bilinen ve beton üretiminde kullanılan kimyasal katkı maddelerinin beton kalitesine ve dayanımına etkileri deney gözlem ve araştırmalarla incelendi.

Bu çalışmamız ile farklı miktarlarda kimyasal katkı kullanılarak üretilen betonların tüm özellikleri test ve deneylerle kayıt altına alındı. Bunun sonucunda 17 Ağustos 1999 depremini yaşamış Yalova’mızda inşaa edilen yapılarda beton kalitesinin her açıdan denetlenmesi için bir adım daha atılmış oldu.

03.12.2014 tarihinde C30 reçetesine göre beton hazırlandı ve bir grup beton katkısız üretilirken, bir grup optimum düzeyde süper akışkanlaştırıcı kullanılarak üretilmiş ve diğer grup ta maksimum düzeyde süper akışkanlaştırıcı kullanılarak üretilmiştir. 3. Gün, 7. gün, 28. gün, 90. Gün ve 1 yıllık sonuçları alınmış olup ön rapor hazırlanarak Makama sunulmuştur. 

Çalışmalarımızın son adımı olan 2 yıllık sonuçları elde etmek amacıyla 14.12.2016 tarihinde son numuneler basınç deneyine tabi tutulmuş olup sonuçlar alınmıştır. 2 yıllık (720 günlük) kırım sonuçları  2016 yılı Aralık Ayında alınmış olup, karşılaştırılmalı grafik çalışmaları  ve nihai  raporlama tamamlanmıştır.

Süper akışkanlaştırıcı katkısı konulmayan numunelerin 90 günlük dayanımları katkılı betonların 90 günlük dayanımlarına nazaran düşük sonuç verirken, 365 günlük sonuçlarda katkılı betonların dayanımına yaklaştığı görüldü. 3 günlük sonuçlar ile 365 günlük sonuçları arasında en fazla dayanım kazanan grup C30 reçetesine göre %36 daha fazla akışkanlaştırıcı eklenen numune grubu olduğu görülmüştür 720 gün sonunda elde edilen sonuçlar ışığında optimum düzeyde akışkan kullanılan numunelerde %2.56 lık bir artış olduğu gözlemlenirken katkısız numunelerde %2,33 lük bir dayanım kaybı gözlemlenmiş olup, maksimum akışkan kullanılan betonlarda bu dayanım kaybının %6,1 olduğu gözlemlenmiştir.

 

 

 

Deneysel çalışmaların ışığı altında aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:

  •  Süper akışkanlaştırıcı katkılar, normal ve aşırı dozajlarda bile erken dayanımı etkilememiştir.
  •  Slump değeri (çökme) en fazla maksimum dozajda olmuştur. Katkısız beton günümüz koşullarında yoğun donatı ağlarında kalıbı tam dolduramayacağından efektif olmayacağı düşünülmektedir ancak maksimum grubun çökme değeri  segregasyonu artırabileceği ve agreganın kalıpta dibe çöküp beton şerbetini kalıbın üst kısmında tutabileceği unutulmamalıdır.
  •  360.gün deneylerine kadar yapılan deneylerde akışkanlaştırıcı katkılı betonlar, katkısız betona göre yüksek dayanım verdiği görülmüştür. Bu durumun sebebi akışkanlaştırıcı malzemenin su kesme özelliği sayesinde düşük su/çimento oranıdır.
  •  Maksimum dozaj betonlarda optimum dozaj guruba göre %36 fazla akışkanlaştırıcı kullanılmıştı. Erken dayanımlarda (1-3gün) maksimum dozaj betonları düşük sonuçlar vermiştir. Aşırı yüksek dozajda akışkanlaştırıcı kullanımı 1-3 gün süre içerisinde kalıbın sökülmesi gereken imalatlarda sorun çıkarmaya adaydır.
  •  Beton yaşı arttıkça dayanım artışının hızı, 3 grup beton için düşme trendinde olmasına rağmen 360 gün sonuna kadar her takım dayanımını yükseltmiştir.
  •  720 gün sonunda elde edilen sonuçlar ışığında optimum düzeyde akışkan kullanılan numunelerde %2.56 lık bir artış olduğu gözlemlenirken katkısız numunelerde %2,33 lük bir dayanım kaybı gözlemlenmiş olup, maksimum akışkan kullanılan betonlarda bu dayanım kaybının %6,1 olduğu gözlemlenmiştir.
  •  Şantiye sahasında silodan bir reçete ile çıkıp gelmiş olan betonun bilinçsizce su miktarının artırılması veya bilinçsiz bir şekilde akışkan katılması ile bu dayanım kayıplarının daha da artabileceği öngörülmektedir.

 

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır