Betonda kullanılan kimyasal katkılar İl Müdürlüğümüzce yaklaşık 3 yıldır takipte; Yapılan uzun süreli çalışmalarla süper akışkanlaştırıcı olarak bilinen ve beton üretiminde kullanılan kimyasal katkı maddelerinin beton kalitesine ve dayanımına etkileri deney gözlem ve araştırmalarla incelendi.
Bu çalışmamız ile farklı miktarlarda kimyasal katkı kullanılarak üretilen betonların tüm özellikleri test ve deneylerle kayıt altına alındı. Bunun sonucunda 17 Ağustos 1999 depremini yaşamış Yalova’mızda inşaa edilen yapılarda beton kalitesinin her açıdan denetlenmesi için bir adım daha atılmış oldu.
03.12.2014 tarihinde C30 reçetesine göre beton hazırlandı ve bir grup beton katkısız üretilirken, bir grup optimum düzeyde süper akışkanlaştırıcı kullanılarak üretilmiş ve diğer grup ta maksimum düzeyde süper akışkanlaştırıcı kullanılarak üretilmiştir. 3. Gün, 7. gün, 28. gün, 90. Gün ve 1 yıllık sonuçları alınmış olup ön rapor hazırlanarak Makama sunulmuştur.
Çalışmalarımızın son adımı olan 2 yıllık sonuçları elde etmek amacıyla 14.12.2016 tarihinde son numuneler basınç deneyine tabi tutulmuş olup sonuçlar alınmıştır. 2 yıllık (720 günlük) kırım sonuçları 2016 yılı Aralık Ayında alınmış olup, karşılaştırılmalı grafik çalışmaları ve nihai raporlama tamamlanmıştır.
Süper akışkanlaştırıcı katkısı konulmayan numunelerin 90 günlük dayanımları katkılı betonların 90 günlük dayanımlarına nazaran düşük sonuç verirken, 365 günlük sonuçlarda katkılı betonların dayanımına yaklaştığı görüldü. 3 günlük sonuçlar ile 365 günlük sonuçları arasında en fazla dayanım kazanan grup C30 reçetesine göre %36 daha fazla akışkanlaştırıcı eklenen numune grubu olduğu görülmüştür 720 gün sonunda elde edilen sonuçlar ışığında optimum düzeyde akışkan kullanılan numunelerde %2.56 lık bir artış olduğu gözlemlenirken katkısız numunelerde %2,33 lük bir dayanım kaybı gözlemlenmiş olup, maksimum akışkan kullanılan betonlarda bu dayanım kaybının %6,1 olduğu gözlemlenmiştir.
Deneysel çalışmaların ışığı altında aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: