Günümüzde yapılar birçok nedenden dolayı hasar görmektedir. Hasar gören yapılar ve düşük standartlara sahip yapıların güçlendirilmesi tüm dünyada hızla gelişmekte olan konulardan biridir. Kullanım amacı değişmiş yapılar, depremde hasar görmüş yapılar ve deprem yönetmeliğine uyumlu olmayan eski yapılar güçlendirme ihtiyacı taşımaktadır. Başlattığımız çalışma kapsamında yeni nesil bir güçlendirme malzemesi olan karbon elyafın ilimizde de kullanılması, bu yapıların olası depreme karşı güvenli hale getirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Proje İTÜ ile birlikte yürütülmektedir.
Günümüzde yapılar birçok nedenden dolayı hasar görmektedir. Hasar gören yapılar ve düşük standartlara sahip yapıların güçlendirilmesi tüm dünyada hızla gelişmekte olan konulardan biri haline gelmiştir. Kullanım amacı değişmiş yapılar, deprem yönetmeliğine uyumlu olmayan eski yapılar ve hasar gören yapılar güçlendirme ihtiyacı taşımaktadır. Kullanılabilen güçlendirme tekniklerinden Karbon Lifli Kompozitler ile güçlendirme uygulaması, geleneksel güçlendirme tekniklerine nazaran çok daha hızlı ve kolay uygulanması, malzemenin çok hafif olması nedeniyle yapıda ilave yük artışına neden olmaması ve çelikten daha yüksek çekme mukavemetine sahip olma gibi özellikleri nedeniyle bu metodun inşaat alanındaki kullanımı efektiftir.
Müdürlüğümüz olarak Özel Sektör-Üniversite-Kamu işbirliği ile düzenlenen tam ölçekli bina deneyi gözlemlenmiş olup Belediyeler ile ikili görüşmeler başlatılarak İlimizde bulunan orta hasarlı yapıların listeleri toplanmaya başlanmıştır.
Bina Onarım ve Güçlendirilmesinde Yeni Yöntemler (Karbon-Elyaf Lifli Kompozitler ile Güçlendirme) başlıklı projemizde 18.04.2017 tarihinde DowAksa ve Üniversite yetkilileri ile toplantı yapılıp İlgili İdareler ile Müdürlüğümüzün görüşmeleri sonucunda elde edilen güçlendirilmesi gereken binalar masaya yatırılmıştır. Projenin nihai hedefi Karbon-Elyaf lifli kompozitlerle yapılan bina güçlendirme ve onarımlarının hem dayanıklılık hem maliyet açısından klasik yöntemler ile mukayesesini avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymaktır. Böylece Ülkemizde yeni bir malzeme ve yöntem ile bina güçlendirme ve onarımı gerçekleştirilebileceği ve yaygınlaştırılabileceği öngörülmektedir.
Bu kapsamda İTÜ İnşaat Fakültesi Profesörlerinden Alper ILGIN ile toplantı yapılmış olup kendi projeleri olan ‘Türkiye’deki Standart Altı Binalar İçin Hızlı Deprem Risk Değerlendirmesi ve Deprem Sonrası Afet Yönetimi’ projesinde kurumumuz destek verecek olup, ayrıca DowAksa ile yapılacak son görüşme ile Yalova ilinden seçilecek 1999 Depremi sonrası Orta Hasarlı olarak tespit edilmiş 10 binada Karbon-Elyaf güçlendirme proje ve uygulama çalışmaları başlatılacaktır.