ARGE Projemiz ile Tersaneler bölgesindeki sanayi faaliyetlerinin başta Hersek Lagünü olmak üzere kümülatif ve uzun süreli çevresel etkilerinin belirlenerek, ileride oluşabilecek risk faktörleri, önleyici ve koruyucu tedbirlerle birlikte ortaya konulacaktır.
İlimizde Altınova İlçesinde faaliyet gösteren tersanelerin Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği ve Çevre İzin/lisans Yönetmeliği süreçlerinde, Çevresel göstergeler açısından izlemeleri ile denetimleri yapılmakta ve literatürde/mevzuatta öngörülen limitler dahilinde kalındığı gözlenmektedir. Ancak tersane bazında limitler dahilinde kalan hava, su ve toprağa olan/olabilecek çevresel etkilerin bölgesel olarak kümülatif ve uzun süreli etkilerinin belirlenmesi amacıyla öncelikli olarak hava kalitesi ölçüm ve modelleme çalışmaları yapılarak projeye başlanılacaktır.
Bölgede faaliyette bulunan tüm tersaneler ile birlikte yürütülmesi planlanan çalışma ile mevcut ve ileride hava da, suda, toprakta, lagünde, bitkilerde oluşabilecek risk faktörleri belirlenerek, önleyici ve koruyucu tedbirler ortaya konulacaktır.
Ülkemiz için önemli bir sulak alan olan Hersek Lagünü de dikkate alınarak, tersane faaliyetlerinin bölgeyi nasıl etkilediği ölçülebilir değerlerle ifade edilecek ve eylem planları hazırlanacaktır. Proje, öngörülerin oluşturulabilmesi ve teknik içeriği nedeniyle Çevre Mühendisliği Bölümü bulunan üniversitelerimizle işbirliği halinde yürütülecektir. İl Müdürlüğümüz ile proje paydaşı olan Altınova Tersaneler Birliği ve bölgedeki tersaneler ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve konunun önemi hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Proje; İl Müdürlüğümüz, Yerel Yönetimlerimiz, Altınova Tersaneler Birliği, Üniversite ve sivil toplum ile birlikte yürütülmektedir. Bu kapsamda literatür taramasında dünya ve Türkiye örnekleri incelenmiştir.
Projemizin önemli bir diğer yanı da Bakanlığımızca TÜBİTAK-MAM ile ortaklaşa yürütülen "Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Projesi" ile entegre bir biçimde yürütülmesi ve bu projeye veri temin edecek olmasıdır.
Bu kapsamında 18.04.2017 tarihinde İstanbul İl Müdürlüğü ziyaret edilmiş ve İstanbul Tuzla da bulunan tersaneler için yaptırılan benzer bir çalışma (hava konulu) incelenmiş ve görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Tersaneler Bölgesi Faaliyetlerinin Çevresel Etkilerinin İncelenmesi ve Modellenmesi Projemiz Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan TECER koordinatörlüğünde 4 farklı Üniversitenin Öğretim Görevlilerinden oluşan bir ekiple 5 Ocak 2018 tarihinde başlamıştır.
Bu kapsamda 15 Ocak 2018 tarihinde Altınova da iki noktaya hava kalitesi toz örnekleme ölçüm cihazı yerleştirilmiş ve ölçümler alınmaya başlanmış olup çalışmalarımız bir buçuk yıl sürecek şekilde planlanmıştır.