Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

AR-GE 12 PASLANMANIN (ÇELİK KOROZYONUNUN) BETON DAYANIMINA ZAMAN İÇERİSİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

AR-GE 12 PASLANMANIN (ÇELİK KOROZYONUNUN) BETON DAYANIMINA ZAMAN İÇERİSİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Beton içerisindeki beton ve çelik malzemelerin zamanla oluşan paslanmadan etkilenme süreci izlenerek kayıt altına alınabilirse beton içerisindeki çelik korozyonunun oluşumu ve paslı demirler kullanılması durumunda zamanla korozyon hızının nasıl ilerlediği çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olacağı gözlemlenerek daha sağlıklı yapılar inşaa edilmesi projenin ana amacıdır.

Beton içerisindeki çelik korozyonunun oluşumu ve paslı demirler kullanılması durumunda zamanla korozyon hızının nasıl ilerlediği amaçlanmakta olup aynı tip çelik malzemenin paslı ve passız örnekleri kullanılarak betonarme elemanlar oluşturuldu. Bu elemanlardan 1 adet passız,1 adet paslı olan deney numunemiz bir yıl ve diğer deney numunemiz iki yıl gibi periyotlarda kırılarak içerisindeki çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olacağı gözlemlenecektir.    

15.12.2016 tarihinde “loader” marifetiyle betonarme elemanlar  kırılmış, donatıları sıyrılmış ve çekme testine tabi tutulmuştur. Bu elemanlardan 1 adet passız,1 adet paslı olan deney numunemiz bir yıl ve diğer deney numunemiz iki yıl gibi periyotlarda kırılarak içerisindeki çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olduğu araştırılmış olup;

 Hava geçirimsiz ve klor içeriği düşük olan beton içerisinde korozyon gerçekleşmediği, beton içerisinden çıkarılan demir numunelerin çekme dayanımlarında herhangi bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Ancak bu verilerin laboratuvar ortamında elde edildiği, şantiye şartlarında korozyon miktarının ölçümlenemeyeceği göz önüne alındığında, şantiye kullanımlarında donatı çeliklerinin paslanma döngüsüne girmeden betonda kullanılması daha uygundur.

Raporlaması biten bu çalışmamız 20.12.2017 tarihinde Bakanlığımız Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğüne ve Müsteşarlık Makamına gönderildi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır