Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) Projesi Birincil Coğrafi Veri Temaları

28 Haziran 2016
Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) Projesi Birincil Coğrafi Veri Temaları
Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) Projesi Birincil Coğrafi Veri Temaları
Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi kapsamında Türkiye için öngörülen Birincil Temel Coğrafi Veri Temaları: Adres, Bina, Tapu-Kadastro, İdari Birim, Ulaşım, Hidrografya, Ortofoto, Arazi Örtüsü, Topografya, Jeodezik Altyapı olarak belirlenmiştir.
 
1. TUCBS: AD Adres
Adres teması, herhangi bir toprak parçası veya binanın coğrafi konumu ve işlevi açısından tanımlanmasıdır. Coğrafi yer isimlerini de içermektedir. Adres tanımlaması adres bileşenleri ile ifade edilmekte ve yerel düzeydeki numarataj bilgisi ile ilişkilidir.
 
2. TUCBS: BI Bina
Yapı; karada ve suda, daimi veya geçici, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ve bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve hareketli tesislerdir. Ayrıca bu tema kapsamındaki bina ise; kendi başına kullanabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan sanayi, eğitim ve diğer kullanımlar için tasarlanmış yapılar olarak tanımlanmıştır.
 
3. TUCBS: TK Tapu-Kadastro
Tapu Kadastro; kadastrosu tamamlanan ve yeryüzünde mülkiyet hakkına sahip en küçük homojen birim olan kadastro parseli ve taşınmaz malları mekânsal olarak ifade eder. Bu taşınmaz mallar için tapu kütüğünde tescil edilen mülkiyet ve diğer haklara ait bilgileri içerir.
4. TUCBS: ID İdari Birim
İdari Birim; ilgili idari yönetim biriminin sorumluluk alanlarını belirleyen, idari birim sınırlarından oluşan, bir ülkenin veya ilgili bölgenin daha etkili yönetilebilmesi için ortaya çıkmış kavramlar olarak düşünülmektedir. Türkiye’de mevcut idari birim yapısı temel alındığında merkezi ve yerel yönetimleri temsil eden idari birim veri yapısı ve kurumların sorunluluk alanlarını ifade etmektedir.
5. TUCBS: UL Ulaşım
Ulaşım; karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ile ilişkili ulaşım ağlarının ve detayların yönetimi için bütünleşik bir yapı sağlar. Ulaşımı temsil eden coğrafi veri, ulaşım ağlarım ve ağ kesişim noktaları ve benzeri ilişkili veri/bilgi içermektedir.
6. TUCBS: HI Hidrografya
Hidrografya; göl, akarsu, havza ve bunlar ilgili tüm coğrafi nesneleri kapsamaktadır. Kıyı bölgeleri bu veri teması kapsamına girmekte olup bunun yanında denizler ise bu tema dışında tutulmuştur. Hidrografik verilerin birlikte çalışılabilirliğini ve paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
7. TUCBS: AO Arazi Örtüsü
Arazi Örtüsü; yapılaşmış alanlar, tarımsal alanlar, ormanlar ve yarı doğal alanlar, sulak ve ıslak alanlar ve su kütlelerinin oluşturduğu yer yüzeyinin fiziksel ve biyolojik örtüsüdür. Arazi Örtüsü temasında hedeflenen, arazi yüzeyinin gerçek dokusuyla tanımlanarak sahip olduğu temel özelliklerin detaylarla ifade edilebilmesidir.
8. TUCBS: OF Ortofoto
Ortofoto; Uçak ve benzeri hava araçları ile uydulardan alınan görüntülerin geometrik bozukluklarının giderilerek düzeltilmiş harita altlıklarıdır. Bunun yanında çevresel gözlemleme, haritalama, madencilik işlemlerinde de vazgeçilmez unsurlardır.
9. TUCBS: TO Topografya
Topografya; Kara, kıyı kenar ve su kütlelerini kapsayan yükseklikleriyle tanımlanan sayısal yükseklik modelidir. Yeryüzünün üç boyutlu, gerçek topografyasını ifade etmekte, birçok haritacılık ve coğrafi bilgi sistem uygulamasında temel veri olarak kullanılabilir.
10. TUCBS: JD Jeodezik Altyapı
Jeodezik Altyapı; Referans koordinat ve coğrafi grid sistemleri, Jeodezik Altyapı teması kapsamındadır. Referans Koordinat Sistemi, coğrafi verilerin ortak referans ve koordinat sisteminde tanımlanması için jeodezik yatay ve düşey datumu baz alan yükseklik, enlem, boylam ve/veya (x, y, z) koordinatlar kümesi gibi geometrik tek anlamlı sistemdir. Coğrafi Grid Sistemi, X ve Y olmak üzere 2 eksende tanımlanmış, belirli şekil ve grid hücre büyüklüğüne sahip, ortak orijin noktalarına ve standartlaştırılmış konuma sahip indeks-harita matrisi veya pafta bölümlemesidir.
 

TUCBS ikincil düzeydeki “Tematik” veri temaları uygulamaya göre çeşitlilik gösteren ve içerik olarak sektörler bazlı genişletilebilir veri gruplarından oluşmaktadır. Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri ikincil düzeydeki veri temaları ise Yasak/ Koruma Bölgeleri, Plan Bölgeleri, Sosyal/Kültür, Altyapı, Doğal Kaynaklar, Biyoçeşitlilik, Hava/İklim, Jeoloji/Çevre temalarını kapsamaktadır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır