Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

İnşaat Atıklarının Geri Dönüştürülmesi

15 Ağustos 2017
İnşaat Atıklarının Geri Dönüştürülmesi

 İnşaat atıklarının geri dönüştürülmesi sonucu elde edilen malzemeler çeşitli alanlarda kullanılabilir. Örnek olarak:

 
Beton, Moloz, Taş ve Kaya: Ayrılıp, kırılarak çeşitli boyutlara indirgenir ve değişik alanlarda kullanılabilir.
 
Tuğla, Kiremit, Fayans ve Karolar: Yol yapımında beton gibi dolgu ve stabilize malzemesi olarak kullanılabilir.
 
Asfalt: Tekrar asfalt yapımında kullanılır. İnşaat sahasında veya sabit bir tesiste geri dönüşüm işlemi yapılabilir.
 
Ahşap: Ahşap atıkları, yeniden ahşap ürünlerinin imal edilmesinde kullanılabileceği gibi, belediye yakma tesislerinde, çimento fabrikalarında, ısıtma ve gazlaştırma ünitelerinde enerji geri kazanımı amacıyla da kullanılır. Ahşap atıklarına yapılacak işleme karar verilmesi için tehlikeli atıkla kontamine olup olmadığının bilinmesi çok önemlidir.
 
Alçı: Alçı levhalar, alçı ve kağıt yüzeylerden oluşmaktadır. Levhalardaki kağıtlar ayrıştırıldıktan sonra kalitesine göre kompost yapımında kullanılır, atık yakma tesislerinde besleyici olarak kullanılır ya da kağıt geri dönüşüm tesislerine gönderilir. Kağıtları ayıklanmış alçı levhalar ufalanarak alçı pudrası haline getirilir ve tekrar alçı levha yapımında kullanılmak üzere alçı levha imalatı fabrikalarına gönderilir.
 
Cam, Metal, Plastik, Karton: İnşaat sahasında bu malzeme türlerinden atıklar da oluşmaktadır. Kullanılmayan ya da kırılan pencere camları, artan ya da hatalı imal edilmiş metal doğramalar, plastik bazlı yalıtım malzemeleri ve karton ambalaj atıkları örnek olarak gösterilebilir. Bu malzemelerin hepsi geri dönüştürülebilir niteliktedir ve kategorilerine uygun olarak geri dönüşüm tesislerine ya da karışık olarak atık ayırma tesislerine sevk edilir.
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır