SORU 1: Atıksu Arıtma Tesislerinin işletilmesine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir teşvik verilmekte midir?
CEVAP 1: Çevre Kanunu’nun 29 uncu maddesi çerçevesinde, Atıksu Arıtma Tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin bir kısmı Bakanlığımızca geri ödenmektedir. Bu kapsamda Geri ödeme için istenen belgeler ve koşullar “Çevre Kanunu’nun 29 uncu Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik’te” yer almaktadır.
SORU 2: Arıtma Tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin bir kısmının geri ödenmesi ile ilgili düzenlenen Geri Ödeme Belgesi için başvurular nereye yapılır?
CEVAP 2: Çevre Kanunu’nun 29 uncu Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik’teki koşulları sağlayanlar, istenen bilgi, belge ve dokümanları temin etmek suretiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurur. Noksansız olan başvuru dosyaları, İl Müdürlüğü tarafından geri ödeme belgesinin düzenlenmesi amacıyla Bakanlığa gönderilir, uygun görülen tesislere Geri Ödeme Belgesi düzenlenir.
SORU 3: Belediyemize/işletmemize ait ve geçerliliği devam eden “Çevre İzni” mevcuttur, bununla birlikte Atıksu Arıtma Tesisimizde kullandığımız elektrik enerjisinin bir kısmının Bakanlığınızca geri ödenmesine ilişkin olarak “Geri Ödeme Belgesi” de alınmıştır. Geri ödeme işlemi geri ödeme belgesinin alındığı tarihten itibaren mi yapılır yoksa çevre izni belgesinin yayınlandığı tarihten itibaren mi yapılır?
CEVAP 3: Geri ödeme yapılacak yıl için, Çevre İzninin alındığı tarih esas alınmaktadır.
SORU 4: Fabrikamıza ait Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) bulunmakta olup Çevre İzni henüz alınamamıştır. Bu durumda Bakanlığınızca atıksu arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin geri ödenmesi imkanından faydalanabilir miyiz?
CEVAP 4: Atıksu konulu Çevre İzninin alındığı tarihten itibaren elektrik enerjisi teşvikinden yararlanılmaktadır.
SORU 5: Fabrikamıza ait Atıksu Arıtma Tesisimizde arıtılan atıksuyu yeniden üretim prosesimizde kullanmak istiyoruz. Bu durumda proje dosyası hazırlatmamız ve onay almanız gerekiyor mu?
CEVAP 5: 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi gereğince teknik rapor hazırlanması ve onay merciine (İl Müdürlükleri/Bakanlık) sunulması gerekmektedir. Bu kapsamda uygun görülen atıksu arıtma tesislerine proje onay muafiyeti verilmektedir.
SORU 6: İşletmemize ait ve yapılması planlanan atıksu arıtma tesisinin çıkış suyu Belediyenin kanalizasyon sistemine deşarj edilecektir. Atıksu Arıtma Tesisi proje onayı almak için hangi kuruma başvuru yapmamız gerekmektedir?
CEVAP 6: 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi kapsamında ilgili Belediyenin atıksu altyapı tesisi yönetimine başvurulması gerekmektedir.
SORU 7: Üniversitemizden/Tesisimizden/Fabrikamızdan/Belediyemizden kaynaklı atıksuların arıtımı için Atıksu Arıtma Tesisine proje onayı almak istiyoruz. Proje Dosyasını herhangi bir firmaya hazırlatabilir miyim?
CEVAP 7: 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi kapsamında istenilen şartları sağlayan firmalar atıksu arıtma tesisi proje onay dosyası hazırlayabilmektedirler.
SORU 8: Sitemizin atıksu arıtma tesisinden çıkan atıksuyu bahçemizin sulamasında kullanmak istiyoruz. Bunun için hangi şartları sağlamamız gerekmektedir?
CEVAP 8: 20.03.2010 tarih ve 27527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği’nde sulama suyu olarak kullanılabilecek atıksuların taşıması gereken kriterler belirlenmiştir. Bu amaçla tasarlanacak olan atıksu arıtma tesisi için 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi çerçevesinde proje onayının alınması ve sonrasında bu suların sulamada kullanılabilmesi amacıyla Çevre İzin Belgesinin alınması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.