Şehrin doku ve topografyası ile vizyon projelerinin seçilen pilot bölgelerde üç boyutlu olarak sayısal ortama aktarmayı ve çevrimiçi olarak kamuoyu ile paylaşmayı sağlayan bir veri sistemi olan proje kapsamında; Müdürlüğümüz bünyesinde geniş katılımlı bir proje ekibi oluşturularak eğitimlere başlanmış, CBS Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, ODTÜ Tekno-Kent, İBB-Bimtaş ve AKOM, YTÜ gibi kurumlarla irtibata geçilerek yol haritası belirlenmiştir. Proje hakkında yerel yönetimler, YTSO ve meslek odaları ziyaret edilerek bilgilendirilmiş, tüm paydaşlara 31/03/2016 tarihinde Bakanlığımız yetkililerinin de katıldığı geniş ölçekli bir seminer ve toplantı programı gerçekleştirilmiştir.
Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü 3 Boyutlu Topoğrafya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi kapsamında belirlenen veri gereksinimlerine dayalı olarak veri modellemesi yapılmış ve geliştirilen 3 boyutlu analiz uygulaması için tasarım, geliştirme, kodlama, entegrasyon ve test çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Genel Müdürlüğümüzce 2015 yılında gerçekleştirilmiş "3 Boyutlu Topğrafya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi" kapsamında CityGML veri hazırlama, sunum ve görselleştirme, kalite kontrol ve analiz modülleri geliştirilmiştir. Belirtilen modüller için Genel Müdürlüğümüz toplantı salonunda, İl Müdürlüğümüz personeline yönelik 29-30 Aralık 2016 tarihleri arasında kullanıcı eğitimi gerçekleştirilmiştir.
Bakanlığımız ve diğer kamu kurum/ kuruluşlarının coğrafi veri üretimi gerçekleştiren tüm birimlerinin temel görüntü altlığının oluşturulmasına ilişkin yer örnekleme aralığı 10 cm olan ortofotoların üretiminin gerçekleştirilmesi, ülkemizin güncel bina envanterini oluşturmasına olanak sağlamakta olup, İl Müdürlüğümüz Ar-Ge Projesi kapsamında ilk olarak 1 yıl önce gerçek (true) ortofotolar temin edilmiştir.
Yalova ili Merkez ve ilçelerini kapsayan halihazır true ortofotolar; yerel yönetimlerimizle kurum ve kuruluşların yapacakları plan ve projelerde, kentsel dönüşüm, master planlar, altyapı planlamasında vb. sayısal (ölçülü/ölçekli) altlık olarak kullanım olanağı sunmaktadır. Nitekim Yalova Belediyesi tarafından 9,8 hektar alanda yapılan imar planlamasının alt yapısında Müdürlüğümüzce bu proje kapsamında sağlanan ortofotolar üzerinden üretilen haritalar kullanılmıştır. Böylece hem zamandan (en az 6 ay) hem de ekonomik açıdan oldukça önemli tasarruf sağlanmıştır.
Ortofoto haritaları kullanılarak üretilen coğrafi veri altyapısı İlimizde Akıllı Kentler, 3 Boyutlu Modelleme ve CBS Uygulamaları Projesi kapsamında işlevsel olarak kullanılmakta ve 3 Boyutlu Modellemede detay seviyesi Yalova Merkezdeki en büyük mahallelerimizden ikisinde Lod 2 olarak hazırlanmış olup Ar-Ge Projemizin Yalova ili genelinde diğer mahalleleri de kapsayacak şekilde ve detay seviyelerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalarımız proje planlaması ve hedeflerimiz doğrultusunda sürdürülmektedir.
Projenin nihai hedefi; Şehrimizin tüm yerleşim yerlerinin Bakanlığımızca hazırlanan “gerçek ortofotolar’’ üzerinden 3 boyutlu olarak izlenebilecek altyapıyı yerel yönetimlerimizle birlikte oluşturulması ve her türlü planlama simülasyonunun bu alt yapı kullanılarak yapılmasıdır.