Bakanımız Sn. Mehmet Özhaseki’nin himayelerinde, kırsal yerleşimlerde yeni yapıların, kültürel özelliklerimizi yansıtan, çağımız gereklerini karşılayan, yöre halkının yaşam koşulları ve alışkanlıklarına uygun, kimlikli, afetlere dayanıklı, güvenli yapılaşma olması amacıyla hazırlanan, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Tokat, Gümüşhane, Sivas, Konya, Karaman, Aksaray illerini ele alan YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN KONUT PROJELERİ-3 Kitabı Şubat 2018 tarihi itibariyle yayınlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kimlikli, geçmiş dönemlere saygılı, estetik kaygıya sahip, kullanıcı odaklı bir şehircilik anlayışıyla şehirlerin planlı ve düzenli gelişmesini sağlamak Türk kültürü ve ananelerimizin devamlılığının sağlanabilmesi için yöresel mimaride yerel yönetimlere ön ayak olmaya devam ediyor.
Bakanlık yürüttüğü “Kırsal Alanda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklerin Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması” çalışmaları kapsamında kırsal yerleşmelerdeki yeni yapıların, yöresel dokuya, doğal şartlara, yöre halkının kültürel özellikleri, yaşam koşulları ve alışkanlıklarına uygun şekilde, afete duyarlı ve güvenli yapılması amaçlıyor.
Bu kapsamda yapılan çalışmalarda geleneksel yaşam biçimlerinin gerektirdiği mekânsal organizasyon ve fiziki görünümün modern yaklaşım ile yeniden yorumlanacağı bir yapı biçimi ortaya konuldu. Geleneksel yapı tekniklerinin yeni yapım teknolojileri ile nasıl hayata geçirileceği, modern hayatın beraberinde getirdiği mekânsal kullanımlar ve değişen ihtiyaçların, var olan plan şeması ile nasıl uyum sağlayacağı sorunları üzerinde çalışmalar yapıldı.
Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü “Yöresel Mimari Özelliklerine Uygun Konut Projeleri” çalışmaları kitaplaştırıldı. Hazırlanan 1. kitapta, Amasya, Balıkesir, Bursa, Edirne, Karabük, Rize ve Trabzon illeri; 2. Kitapta Denizli, Erzurum, Iğdır, Kars, Kayseri, Muğla, Nevşehir, Niğde, Şanlıurfa, Uşak illeri; Şubat 2018’de yayınlanan 3. Kitapta ise Konya, Karaman, Aksaray, Tokat, Sivas, Gümüşhane, Ankara, Çankırı, Kırıkkale illeri konu alındı.
Kitaba Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü web sayfasında kütüphane sekmesinden ulaşılabiliyor.