Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Tesislerine İlişkin İmar Planları

08 Mart 2018
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Tesislerine İlişkin İmar Planları

3194 sayılı İmar Kanununun 3. Maddesinde, herhangi bir sahanın her ölçekteki plan esaslarına ve bulunduğu bölgenin şartlarına, yönetmeliklerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağı, 20. maddesi ile yapıların imar planı ve ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabileceği, 4. maddesinde de diğer özel kanunlar ile belirlenen veya belirlenecek olan yerlerde bu Kanunun özel Kanunlara aykırı olmayan hükümlerinin uygulanacağı açıklanmıştır. Bu nedenle, özel kanunlarda hüküm bulunmaması halinde, yenilenebilir elektrik enerjisi üretim tesisinin (santral) üst ölçekli mekânsal planlara ve “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği” ile diğer ilgili mevzuata uygun olarak imar planlarının yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

 Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimine yönelik tesislerin, imar planında başka bir amaca ayrılmış olan alanlar üzerinde yapılması mümkün olmayıp, bu tür tesislerin yapılacağı alanın mekânsal plan kararlarına uygun olması gerekmektedir. İmar Mevzuatında güneş enerjisi veya rüzgar enerjisi gibi elektrik üretim santralleri’ne yönelik özel kurallar getirilmemiş olmakla birlikte, çevre mevzuatı ve diğer ilgili mevzuatta öngörülen kurallar dikkate alınmak suretiyle bu tür tesislerin; işlevleri, yer seçimi, büyüklüğü, kapasitesi, koruma bandı ve güvenlik tedbirleri gibi planlamaya esas olabilecek bilgi ve belgelerin bir bütün olarak değerlendirilerek ilgili mevzuatlara uygun olarak imar planlarının hazırlanması ve “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği”nin 19,23 ve 24. maddelerinde belirtilen konularda ilgili kurumlardan gerekli verilerin alınması gerekmektedir.

 Ayrıca, bu tür tesislere ilişkin imar planı hazırlanmadan önce, 5346 sayılı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına ilişkin Kanun”, “Elektrik Enerjisi Üretimine Yönelik Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarının Belirlenmesi, Derecelendirilmesi, Korunması ve Kullanılmasına İlişkin Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik”, “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği”, “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik” ve diğer ilgili mevzuat kapsamında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan görüş alınması gerektiği değerlendirilmektedir. Sağlık koruma bandı konusunda “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında ilgili kurum görüşü doğrultusunda uygulama yapılmalıdır.

 Bunun dışında, “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği”nin eki, “Ortak Gösterimlere ilişkin Ek 1a” da “Enerji Üretim Alanı” gösterimi ile Uygulama İmar Planı gösterimlerine ilişkin Ek-1d’ de “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi” gösterimi yer almakta olup plan gösterim tekniğinin ilgili yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır