Günümüz teknoloji ve standartları açısından bakıldığında yavaş şehir (SlowCity), hızlı yaşam alışkanlıklarının sebep olduğu yok olma ve bozulmalara karşı, bir koruma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır. Yavaş şehir (SlowCity) ile şehirlerin dokusunun, sakinleri ve yaşam tarzının standartlaştırmasının ve yerel özelliklerinin ortadan kaldırılmasını engellemek amaçlanmıştır.
Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, el değmemiş kırsal alan kültürü, özgün bir siluete sahip, sakin ve huzurlu dokusu ile bu anlamda yola çıkılabilecek bağlamda çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite teknolojileri ve tesisleri, yerel üretim, farkındalık, misafirperverlik gibi kriterlerin gerçekleştirilmesini gerektiren süreç, potansiyel değerleri ve mevcut çevre ve altyapı koşulları boyutunda değerlendirmeler ortaya koymaktadır.
Yavaş şehirler, ekoloji ve sürdürülebilirlik alanında bilimin son buluşlarından da faydalanarak, kentsel öğeleri koruma odaklı olmalıdır.
Yavaş Şehirlerde gürültü kirliliğini ve trafiği kesmek, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkan ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik öğeleri korumak gibi faktörler kullanılabilir.
Yavaş Şehir Kriterleri:
Çevre politikaları
Altyapı politikaları
Kentsel yaşam kalitesi politikaları
Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
Sosyal uyum
Ortaklıklar