Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin bazı hükümlerinde ilgi Yönetmelik ile bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Uygulamada birlikteliğin sağlanması için yapılan değişikliklere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1) 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin (b) bendinde 15/2/2018 tarih ve 7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişikliğe uyum sağlanması amacıyla ilgi Yönetmelik değişikliği ile Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (c)bendi yürürlükten kaldırılmıştır. Bürokrasinin azaltılarak ruhsat alınma süreçlerinin kısaltılması dolayısıyla sektörde yer alan yatırımcıların işlerinin kolaylaştırılması maksadıyla yapılan bu değişiklik uyarınca 4708 sayılı Kanun kapsamında kalan yapılar için yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında ilgili idarelerce ruhsat üzerinde yapı denetim kuruluşlarının imzasının aranmasına gerek bulunmamaktadır.
2) 4708 sayılı Kanun kapsamında denetimi devam eden yapılardan taze beton numunelerinin alınması, bunlara ilişkin deneylerin yapılması ile raporlanmasının izlenmesi ve denetiminde takip edilecek yol ile bu süreçlerde görev alacakların sorumluluklarına ilişkin hususlar Bakanlığımızca (Yapı İşleri Genel Müdürlüğü) çıkarılacak Usul ve Esaslar ile belirlenecek ve uygulamalar bu doğrultuda yürütülecektir.
3) Laboratuvar kuruluşlarına ilgi Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 13/6/2018 tarihinden sonra taşıyıcı sisteme ilişkin aldığı numuneler için verdiği muayene ve deney hizmetlerinin bedeli, il muhasebe birimlerinde açılan emanet hesaplardan laboratuvar kuruluşlarının hesaplarına gerekli miktarın aktarılması suretiyle ödenecektir. Yapı denetim hizmet bedellerinin ödenmesine ilişkin uygulamaların nasıl yürütüleceği4/3/2014 tarih ve 1671 sayılı yazımızda detaylı olarak açıklanmıştı. Yapılan yeni düzenleme uyarınca laboratuvar kuruluşlarınca her bir hakedişe konu yapı bölümündeki taşıyıcı sisteme ilişkin verilen deney ve muayene hizmetlerinin faturalandırmaları ayrı ayrı yapılacak olup, faturalarda YİBF numarası ve bu hizmetin yapının hangi bölümüne ilişkin olarak verildiği yeralacaktır.
Her bir hakedişe konu yapı bölümünün taşıyıcı sistemine ilişkin verilen deney ve muayene hizmetlerinin fatura asılları laboratuvar kuruluşları tarafından dilekçe ekinde (dilekçe laboratuvarın IBAN numarası ile nelerin ek yapıldığını da içerecek ve her bir hakediş için ayrı dilekçe verilecektir.) hizmet verilen yapı denetim kuruluşuna sunulacaktır.
Yapı denetim kuruluşlarınca o bölüme ilişkin hakediş ekinde, laboratuvar kuruluşlarınca o yapı bölümünün taşıyıcı sistemine ilişkin deney ve muayene hizmetlerine ilişkin olarak kendilerine sunulan dilekçe ve eki fatura asılları da ilgili idareye sunulacaktır. İlgili idareler, gerekli incelemeleri yaparak laboratuvar kuruluşuna hakedişe konu yapı bölümünün taşıyıcı sistemi için verdiği hizmet dolayısıyla ödenecek bedeli belirleyecektir. Yapı denetim kuruluşuna ödenecek tutar laboratuvar kuruluşuna ödenecek bedel minha edilerek belirtilecek, laboratuvarın IBAN numarası ve laboratuvara ödenecek bedele de yer verilerek, hakediş dosyaları Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü veya Mal müdürlüklerine gönderilecektir. Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü veya Malmüdürlüklerince, tahakkuka esas bilgilerde laboratuvar kuruluşuna ödeneceği belirtilen bedeller emanet hesaptan laboratuvar kuruluşlarının hesabına aktarılacaktır.
4) Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nin 69 uncu maddesinde yapılan değişikliğe uyum sağlanması için Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği eki Ek-3'de değişikliğe gidilmiş olup buna göre yapı denetim kuruluşları tarafından gerek proje inceleme aşamasında gerekse inşaatın yapım aşamasının denetiminde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan ve yayımlanan güncel Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesine uygun olarak hareket edilecektir.
5) Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği eki Ek-1'de yapılan değişiklik uyarınca talebi ve/veya İl Yapı Denetim Komisyonu tarafından tespit edilen nedenler ile faaliyeti durdurularak askıya alınan laboratuvarın, faaliyetini durdurduğu tarihten itibaren 1 yıl içerisinde faaliyete geçmemesi halinde, belge kullanma hakkını veren sözleşmesi Bakanlığımızca (Yapı İşleri Genel Müdürlüğü) feshedilir. İlgi Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce talebi ve/veya İl Yapı Denetim Komisyonu tarafından tespit edilen nedenlerle faaliyeti askıya alınarak durdurulan laboratuvarlar, ilgi Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde faaliyete geçmedikleri takdirde sözleşmeleri feshedilecektir.