Yeryüzü ve üzerindeki bitki örtüsü, orman, insan yapısı objelerin üst yüzeyine ilişkin sayısal yüzey modeli yoğun nokta bulutu olarak üretilmektedir. Nokta Bulutu verilerinin elde edilmesinde nesnelerin (yapıların ya da topografyanın) tümüyle görüntülenebilmesi için farklı noktalardan çok sayıda tarama yapılmaktadır. Ölçme yöntemleri kullanılarak ve tarama tekniği ile ölçülen alanın 3 boyutlu (3B) nokta verileri çok kısa sürede ve istenilen sıklıkta elde edilir. Elde edilen verilerin işlenmesinde en önemli adım 3B nokta bulutlarının birleştirilmesidir.
Objenin 3B modelini oluşturmak için bütün nokta bulutları, seçilen referans koordinat sisteminde birleştirilir ve genellikle ilk taramanın koordinat sistemi referans alınır, sonraki taramaların referans koordinat sistemine 3B dönüşümleri yapılır.
Yoğun görüntü eşleme algoritmaları ile üretilen yoğun nokta bulutu aynı zamanda renk bilgisi de taşıdığından bu verilerle 3 boyutlu kent modelleri üretilebilir.
Yalova İlimizin Merkez ve ilçe merkezlerine ait yüksek çözünürlük değerine sahip sayısal altlıklarda nokta bulutu verileri oluşturulmuş ve Akıllı kentler, 3 boyutlu Modelleme ve CBS Uygulamaları projemiz kapsamında işlevsel olarak kullanılmaktadır. Ar-Ge projemizde bu veriler; Yalova genelinde proje kapsamında yer alan tüm bölgeleri kapsayacak şekilde detay seviyelerinin yükseltilmesine ilişkin çalışmalarda değerlendirilmektedir.