Bakanlığımız tarafından vatandaşın sahillere erişiminin önündeki engelleri kaldırmak için başlatılan “Denizler Halkındır Projesi” kapsamında kıyılardaki kaçak yapıların yıkılması ve mevzuata aykırı işgallerin kaldırılması için Bakanlığımızın talimatı üzerine Valiliğimizce (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) mevzuata aykırı kaçak yapı ve işgallere ilişkin kıyılarda tespit çalışmaları yapılarak listeler oluşturuldu ve ilgili idarelere (belediyesine, il özel idaresine) gereğinin yapılması için yazı yazıldı. Ülkemizin doğal güzelliklerinden olan kıyı ve denizlere vatandaşların erişimini engelleyen tüm unsurlar kaldırılacak.
Bilindiği üzere, Anayasanın 43 üncü maddesinde; "Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir.
Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde; "Kıyılarda, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki uygulamalar ve bunların kontrolü, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu alanlar dışında valiliklerce yürütülür.
Kıyılarda, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin izin verdiği yapı ve tesisler dışında yapılaşmaya gidilmesi veya kıyıların anılan kanun ve yönetmelikle belirlenen kullanım amaçları dışında kullanılması mümkün bulunmamaktadır.
Bu kapsamda Valiliğimizce (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) İlimiz kıyılarında mevzuata aykırı kaçak yapı ve işgallere ilişkin tespit çalışmaları yapılarak listeler oluşturulmuş ve ilgili idarelere (belediyesine, il özel idaresine) gereğinin yapılması için yazı yazılmış olup süreç titizlikle takip edilmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 28.05.2024 tarih ve 9602085 sayılı yazısı. için TIKLAYINIZ