Başta engelliler ve yaşlılar olmak üzere bireylerin toplumsal hayata katılımının önündeki engellerin kaldırılması diğer bir ifadeyle herkesin binalara, açık alanlara ve ulaşım hizmetlerine; başkasına ihtiyaç duymadan güvenli bir şekilde ulaşabilmesi için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde fiziksel, mimari, yönlendirici ve bilgilendirici tedbirlerin alınması kamu kurumlarının temel görevleri arasında yer almaktadır.
Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın erişebilirlik hakkını da içeren toplumsal hayata tam katılımları özellikle son dönemde ulusal mevzuatta pek çok düzenleme ile güvence altına alınmıştır. Bu düzenlemelerden biri, 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanundaki erişebilirlik konusundaki hükümlerdir. Kanunun 7.’nci maddesinde ‘yapılı çevrede engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için planlama, tasarım, inşaat, imalat, ruhsatlandırma ve denetleme süreçlerinde erişebilirlik standartlarına uygunluk sağlanır. Kanunun geçici 2.nci ve geçici 3.ncü maddelerinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçiti, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılarda erişebilirliğin sağlanmasına yönelik amir hükümler yer almaktadır.
Yeni veya mevcut bina ve açık alanlarda yapılacak düzenlemelerde erişebilirlik standartlarına (Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayımlanan erişebilirlik standartları), mevcut bina ve açık alanlarda yapılacak düzenlemelerde standartlardaki ölçütlerin sağlanması baz alınmaktadır. Bu kapsamda İlimizdeki birçok hizmet binası engelli erişebilirliğine uygun hale getirildi. Son olarak Yalova Adliyesinde engelli erişebilirliğine uygun hale getirilmesi maksadıyla Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından hazırlanan yaklaşık maliyet hesabı ilgili idaresine gönderilmiştir.