İl Müdürlüğümüz Kürşat GEDİKOĞLU Konferans Salonunda Bayındır Memur-Sen’e bağlı Mesyet İktisadi İşletmesi tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılacak mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu hakkında bilgilendirme semineri yapıldı.
İlimiz bünyesinde bulunan Yapı denetim Firma Yetkilileri Ve Çalışanları, Belediye Fen ve İmar Müdürlüğü Personelleri, Müteahhit Firma Yetkilileri ve Ustaları ve kurumumuz çalışanlarının katıldığı seminerde; Mesleki Yeterlilik Belgesinin sağladığı faydalar?, zorunlu olduğu alanlar?, tebliğe göre son tarih nezaman?, sınav ve belgelendirme ücretlerinde devlet katkısı var mı? süresi var mı? gibi konular netlik kazandı.
İnşaat alanında herhangi bir diploma ve belgesi olmayan adaylar Mesleki Yeterlilik belgesi sayesinde yetkinliklerini kanıtlamış olacakları açıklandı. Mesleki Yeterlilik Belgesi sayesinde 4447 Sayılı geçici kanun ile sigorta primlerinin iş veren hisselerine ait tutarı işe alındıkları tarihten itibaren 12-48 ay aralığında olmak kaydıyla işsizlik fonundan karşılanacaktır. Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi, belgenin düzenlendiği tarihte başlar meslek alanı ile ilgili bir işte çalışması şartıyla 5 Yıl geçerlidir. 5 Yıllık süre içerisinde18 ay kendi branşında çalışmayı belgelendirmeleri halinde 5 yıl daha belgenin geçerlilik süresinin artırılacağı belirtilmiştir. Sınavda başarılı olan adaylara verilen belge Avrupa Birliğine üye ülkelerde iş gücü hareketliliği (Europass) sağlayacağından serbest dolaşımı desteklemektedir.
Belge için müracaat edecek kişilerin branşlarına göre sınav ücreti yatırmaları, yapılacak olan sınavda başarılı olan kişilerin 31.12.2017Tarihine kadar belge masrafı ve sınav ücretinin tamamı,01.01.2018 Tarihinden 31.12.2018 Tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Denilmekte olduğundan, sınav ve belge ücretleri ile ilgili avantajlardan yararlanılması için yukarda bahsedilen tarihlere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca söz konusu tebliğe göre Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan ustaların çalıştırılmaları işverenlere de cezai yaptırımlar gerektirdiğinden Çalışma ve İşkur Müdürlüğü tarafından yoğun denetimlere tabi tutularak idari para cezaları uygulanacağı ve kişi başına 527 TL cezası olduğu ifade edilmiştir.