Ulusal Coğrafi Veri Servislerinin Yönetilmesinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi kapsamında ulusal coğrafi veri servisleri üzerinden gelen doğru, güvenilir ve güncel veriler amaçlara uygun doğrultuda tek bir kaynaktan sunulabilmektedir. Günümüz gelişen teknolojisiyle birlikte büyük veri kümelerinin paylaşımı ve analiz edilmesi farklı yöntemlerle yapılmaya başlanmıştır.
Proje ile; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Açık Coğrafi Bilgi Konsorsiyumu(OGC) veya özgün formatlarda üretilen ve sunulan verilerin loglanması, projelerde kullanılmasının sağlanması ve Bakanlık dışı verilerin standart (OGC) servislerinin alınması ve yönetilmesi, hedeflenmektedir.
Ayrıca; yapılabilecek coğrafi analizler, Coğrafi Bilgi Sistemi ve Uzaktan Algılama teknolojilerinde üretilen verilerin birbirleri ile ilişkilendirilmesi sonucunda yeni mekansal verilerin üretilebilmesine yardımcı olacaktır. Yapılacak Coğrafi analizler; karar verme sürecinde bilginin tanımlanmasını, yönetilmesini ve analiz edilmesini kolaylaştıracaktır. Bu çalışma kapsamında yapılabilecek örnek analizlerden birkaçı şu şekilde sıralanabilir;
Değişim Analizleri
Bindirme Analizleri
Tampon Bölgeleme
Kısayol Analizleri
İstatistiksel Analizler
Yoğunluk Analizleri
Sürekli Yüzey Oluşturma
Yüzey Analizleri
Yakınlık Analizleri
Hidrolojik Analizler
Üretilecek verilere ihtiyaç duyan tüm diğer Kamu Kurum/Kuruluşları, Büyükşehir Belediyeleri, İl ve İlçe Belediyeleri, oluşturulacak coğrafi bilgi altyapısı üzerinden tüm coğrafi verilere erişim imkanı sağlayarak, projelerinde aktif olarak kullanabileceklerdir.
Proje kapsamında “Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi İşi” projesinde üretilen raster ürünlerin ve Bakanlık raster verilerinin damgalanması, arşivlenmesi, yönetimi ve web üzerinden siparişlenmesi işi kapsamında, dosya güvenliğini sağlama, raporlama ve analiz, siparişlerin yönetimi ve raporlanması, E-Devlet entegrasyonu sanal post işlemlerinin temini ile raster verilerin Bakanlıkta yeni kurulan storage ve sunucu sistemine göre entegrasyonu sağlanmıştır.