STRATEJİK MEKANSAL PLANLAMA (Mekansal Strateji Planları)
01 Haziran 2016
Mekansal Strateji Planları; Ülke kalkınma politikaları ve bölgesel gelişme stratejilerini mekânsal düzeyde ilişkilendiren, bölge planlarının ekonomik ve sosyal potansiyel, hedef ve stratejileri ile ulaşım ilişkileri ve fiziksel eşiklerini de dikkate alarak değerlendiren, yer altı ve yer üstü kaynakların ekonomiye kazandırılmasına, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine, yerleşmeler, ulaşım sistemi ile kentsel, sosyal ve teknik altyapının yönlendirilmesine dair mekânsal stratejileri belirleyen, sektörlere ilişkin mekânsal politika ve stratejiler arasında ilişkiyi kuran, 1/250.000, 1/500.000 veya daha üst ölçek haritalar üzerinde şematik ve grafik dil kullanılarak hazırlanan, ülke bütününde ve gerekli görülen bölgelerde yapılabilen, sektörel ve tematik paftalar ve raporu ile bütün olan planlardır.
Ülke Mekânsal Strateji Planı Ülke bütünü ile karasuları ve münhasır ekonomik bölgeleri kapsayacak şekilde hazırlanır.
Bölge Mekânsal Strateji Planı;
Metropoliten bölgeler,
Gelişme odakları,
Gelişme koridorları,
Üretim, arz ve tüketim akımları ve ilişkileri,
Kentsel ve bölgesel ağlar,
Yerleşmelerin yoğunluğu,
Ulaşım ilişkilerive
Fiziksel eşikler gibi etkenler dikkate alınarak belirlenen havza ya da Düzey-II bölgelerini kapsayacak şekilde Ülke Mekânsal Strateji Planında özel olarak odaklanılması gerektiği ortaya konulan bölgelerde hazırlanır.
Pek çok ülkenin planlama sistemlerinde bu planlar, alt ölçekli planlara yol gösteren genel planlar olarak görülmektedir. Arazi-kullanım planlarının alternatifi değildir ve ayrıntılı arazi kullanım kararlarını içermezler. Mekansal gelişimde doğrudan veya dolaylı etkisi olan çok sektörlü strateji ve hedefleri içeren yazılı bir belge ile ana stratejileri gösteren genel mekânsal şemalardan oluşur.
1/250.000, 1/500.000 veya daha üst ölçek haritalar üzerinde şematik ve grafik dil kullanılır.
Sektörel ve tematik paftalar ve raporu ile bütündür. Rapor; vizyon ve öncelikler, ilkeler, amaç, kapsam, hedefler ve stratejiler, sektörel ve tematik kararlar, plan hükümleri ve eylem planı konu başlıklarını içerecek şekilde hazırlanır.
Mekânsal strateji planları ve çevre düzeni planları hazırlanırken kalkınma planı, bölge planları, bölgesel gelişme stratejileri ve diğer strateji belgeleri ile ortaya konulan hedefler dikkate alınır.