Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Sıva İmalatında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

21 Eylül 2018
Sıva İmalatında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sıva, zayıf duvar malzemesini korumak, su ya da rutubetin geçmesini önlemek, düzgün olmayan yüzeyleri düzeltmek, ipine ve şakülüne getirmek amacı ile yapılır.

Dış sıvalar genelde tamamen çimentolu olur. İç sıvalar çimentolu olabildiği gibi kireç-çimento karışımı harçla, temdit edilmiş (içine az kireç katılmış çimentolu) harçla ya da bugün pek kullanılmayan sadece kireç harcı ile yapılabilir. Dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.

1. Çimento sıvalar; tekrar tekrar ve iyice ıslatılmış yüzeyler üzerine uygulanmalı, yerine ve mevsimine göre yeterli bir süre ıslak tutulmalıdır.

2. Sıva yapılacak mahalde don olasılığı olduğu sürece sıva işlemi yapılmamalıdır.

3. Su veya rutubete açık yerlerde yapılacak yüksek dozajlı çimentolu sıvalarda kum granülometresinin harca maksimum direnci verecek şekilde seçilmesi ve sıva yüzeylerinin daha dikkatli ve devamlı olarak basınçla perdahlanması lazımdır.

4. Duvar sıvaları kaba ve ince olmak üzere genellikle iki kat yapılmalıdır. Birinci kat kaba sıva yapıldıktan sonra kaba yüzeyi, ince sıvanın iyice kaynaması için, mala ile sık sık çizilmelidir. Duvar malzeme ve inşaat tarzının imkan verdiği hallerde tek kat sıva yapılabilir.

5. Sıvada mutlaka mastar kullanılmalıdır.

6. Kaba sıva işlerinde orta kum (1-3 mm.) ince sıva ve derz işlerinde ise mil kumu kullanılmalıdır. Bu kum kullanılmadan önce serilerek tamamıyla kurutulduktan sonra delikleri 1mm. olan eleklerden geçirilmelidir.

7. Sıvaya başlamadan önce sıva yapılacak yüzeydeki taşmış harçlar ve diğer bulaşıklar kazınıp temizlenmeli, duvar yüzü ve tavanda birleşen köşe yerleri bol su ile ıslatılmalı ve gerekirse yıkanmalıdır.

8. Duvarın sıva suyunu emmesini önlemek için sıva aralıklı olarak ve gereği kadar ıslatılmalıdır.

9. Dış yüzeylerdeki sıvaların şiddetli güneş ve fazla rüzgarlı havada yapılması uygun değildir.

10. Duvarı teşkil eden malzeme zamanla don ve başka etkilerle bozulmuş ise, gerekli düzeltme yapılmadan sıvaya başlanmamalıdır.

11. Sıva yapılacak duvar örülürken derz yerleri olduğu gibi bırakılmalı, mala çekilmemelidir.

12. Duvar harcı iyice kuruduktan sonra sıva yapılmalıdır.

13. Kaba sıva iyice sertleştikten sonra ince sıva yapılmalıdır.

14. İnce sıva yüzeyleri istenilen şekle göre tirfil, tahta ya da demir mala ile düzgün yüzey elde edilinceye ve çatlak kalmayıncaya kadar perdahlanmalıdır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır