Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde 26.09.2017 tarihinde tanıtım toplantısı yapılarak başlanan "Sıfır Atık Projesi" öncelikli olarak Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
"Sıfır Atık"; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla "Sıfır Atık" prensibi hedef alınmıştır. Sıfır Atık Projesi, Ankara'dan başlamak üzere aşamalı olarak tüm Türkiye'de hayata geçirilecektir. Projenin kamu kurum/kuruluşlarında, eğitim kurumlarında, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, eğlen-dinlen tesislerinde ve büyük iş yerlerinde uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye'de uygulamaya geçilmesi hedeflenmektedir. İlimizde de "Sıfır Atık Projesi" çalışmaları öncelikli olarak Valiliğimiz, Kaymakamlıklar, Kamu Kurumları ve Yerel Yönetimler de Başlayacaktır.
Bu kapsamda, Valimiz Sayın Tuğba YILMAZ başkanlığında 20.03.2018 tarihinde saat:16.00 da Uygulama Otelinde "Sıfır Atık Projesi" ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme ve uygulama çalışmaları konulu bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanlıkları ve tüm resmi kurum ve kuruluşlar temsilcileri katılım sağlamıştır.
Yapılan toplantıda Sıfır Atık Nedir? Neden Sıfır Atık? Dünyada Atık Uygulamaları, Ülkemizde Mevcut Durum, İlimizde Mevcut Durum, Sıfır Atık İle Kazançlar, çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Sıfır Atık Uygulaması, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz Uygulamaları ve Sıfır Atık Yapılması Gerekenler (Yol Haritası) konularında bilgi verilmiştir.
İl Müdürlüğümüz koordinesinde “Sıfır Atık” projesinin uygulanması konusunda bir eylem planı hazırlanacak, eylem planında projenin amacı, kapsamı, neler yapılacağı, kamu kurum ve kuruluşlarının yetki ve sorumlulukları tek tek belirlenecektir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla “Sıfır Atık” prensibi hedef alınmış ve bu konuda çalışmalara başlanmış ve titizlikle takip edilmektedir.
Toplantıda sunulan sunuma erişmek için tıklayınız.