Sera Gazları, Kızıl ötesi radyasyon emen ve yeniden salan hem tabii hem de beşeri kaynaklı olabilen; karbondioksit (CO2), metan (CH4), diazot oksit (N2O), hidrofloro karbonlar(HCF’ler), perflorokarbonlar (PFC’ler), Sülfürhegzaflorid (SF6) gibi gazlar olarak tanımlanmaktadır.
Sera etkisi nedir: Güneşten gelen görünür ışık dünyaya vurunca radyasyonun bir kısmı emilip yeryüzünü ısıtmak için kullanılır. Isınan yeryüzü kızıl ötesi ışın yayar, bu da uzaya geri yansıtılır. Atmosferden geçen kızılötesi ışınların bir kısmı sera gazı molekülleri tarafından tutulur ve yeryüzüne yansıtılır. Bundan dolayı alt atmosfer ısınır. Bir seranın içindeki havanın dışarıdaki havaya oranla daha sıcak olmasına benzediği için buna sera etkisi denir. Sera etkisi yeryüzünde yaşamın canlı kalması için kritik önemdedir. Sera gazları yüzyıllardır dünyanın ısısının dengede kalmasına yardımcı olmuşlardır. Ancak; fosil yakıtların aşırı kullanımı, ormanların tahribi, yanlış arazi kullanımı, doğal kaynakların bilinçsizce tüketimi ve hızlı nüfus artışı, sanayi devriminden beri hızla atmosferin, dolayısıyla iklim sisteminin doğal yapısının bozulmasına neden olmaktadır.
Bakanlığımızca ; "Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik", 25 Nisan 2012 tarihli ve 28274 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bir dizi maddesinde yapılan değişiklikler ile Yönetmelik 17 Mayıs 2014 tarihli ve 29003 sayılı Resmi Gazete' de revize edilerek yayımlanmıştır.
Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik kapsamına giren tesisler, her yıl düzenli olarak sera gazı izleme, raporlama ve doğrulama sürecine tabi olacaktır. "İzleme Planları"nı hazırlayarak Bakanlığa onaylatan tesisler ‘İzleme Planları’ na uygun olarak 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleşen emisyonlarını içeren doğrulanmış Emisyon Raporlarını 30 Nisan 2016 tarihine kadar Bakanlığa sunacaklardır.
Konu ile ilgili Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığınca yürütülen çalışmalar http://www.csb.gov.tr/projeler/iklim/ internet sayfasından takip edilebilir.