Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Sahil Şeritlerinde Yapılabilecek Yapılar

01 Şubat 2017
Sahil Şeritlerinde Yapılabilecek Yapılar

 “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik”te;  Sahil Şeridi “Deniz ve tabii göllerin kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alan”  olarak tanımlanmıştır.

Sahil şeritlerinde yapılabilecek yapılar kıyı mevzuatı kapsamında belirlenmiş olup sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, kıyı mevzuatına göre belirlenmiş olan mesafeler içinde (100 mt) hiç bir yapı ve tesis yapılamaz.
Sahil şeritlerinin birinci bölümleri (ilk 50 mt), tümüyle açık alan olarak toplumun kullanımına tahsis edilecek şekilde uygulama imar planı kararıyla düzenlenir. Bu alanlarda sadece yaya yolları, gezinti ve dinlenme alanları, seyir teras ve alanları ile rekreaktif amaçlı kullanımlar, ayrıca “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik”te belirlenmiş olan kıyıda yapılabilecek yapı ve tesisler yer alabilir. Bu alan içinde toplumun yararlanmasına açık yapılar da dahil olmak üzere başka hiçbir yapı ve tesis yapılamaz.
Sahil şeritlerinin ikinci bölümünde (ikinci 50 mt) ise, toplumun yararlanmasına açık olmak şartı ile konaklama hariç günübirlik turizm yapı ve tesisleri, “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik”te belirlenmiş olan kıyı ile doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılabilecek yapı ve tesisler ile ilgili kıyı ve deniz güvenliğini sağlamak amacıyla lojman, konaklama ve benzeri tesisler içermemek üzere inşa edilecek karakol ve bu gibi güvenlik yapıları yine uygulama imar planı kararıyla yer alabilir.
Ayrıca gerek arazinin coğrafi durumu ve topografik yapısı, gerekse sahil şeridi gerisindeki yerleşme dokusunun elverişsizliği nedeniyle Bakanlık ile diğer ilgili bakanlık ve kuruluşların uygun görüşü alındıktan sonra ilgili Yönetmelikte tanımlanan kıyıda yapılabilecek ve üst yapı gerektiren yapı ve tesisler; uygulama imar planı kararı ile sahil şeridinde de yapılabilir.
Sahil şeridinin ikinci bölümünde veya sahil şeridi gerisinde kalan alanlarda yer alan özel yapı ve tesislere ait arıtma tesisleri sahil şeridinin birinci bölümünde yer alamaz. Bu tür arıtma tesisleri ait oldukları tesislerin mülkiyetinde ve kamuya terk edilmesi gerekli olmayan alanlarda inşa edilebilir.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır