Riskli Yapı Tespitinin Kesinleşmesi
Riskli yapı tespitine karşı maliklerin itiraz etme hakkı vardır. Kendilerine yapılan tebliğden itibaren 15 gün içinde Müdürlüğümüze başvurarak itiraz edebilirler. Bu sürede itiraz olmazsa Riskli Yapı Tespiti kesinleşmiş olur. 6306 sayılı kanuna göre Kiracıların Riskli Yapı Tespitine karşı itiraz hakkı yoktur.
Bir kişi dahi itiraz ederse;
İtirazlarını incelemek üzere 7 kişiden oluşan bir Teknik Heyet kurulur. Heyetin 4 ‘ü üniversite öğretim üyesi ve 3’ü Bakanlığımız görevlilerinden oluşur. İtiraza konu yapı itiraz sebepleriyle sınırlı olmaksızın Teknik Heyetçe incelenir. İtirazların reddedilmesi halinde, Riskli Yapı tespiti kesinleşir. Müdürlüğümüz Riskli Yapı tespiti kesinleşen binayla ilgili, gerekli tebligatların yapılmasını ve riskli yapının yıktırılmasını ilgili İdareden ister.
Maliklerden Riskli Yapıyı Yıktırmalarının İstenmesi
İdarece; Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların tahliyesi ve yıktırılması yapı maliklerinden istenir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir. Malik tarafından kiracı veya sınırlı ayni hak sahibine tahliye için bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde bildirim İdarece yapılır.
Yıkım ruhsatı; yapı maliklerinden biri veya birkaçının veya bunların vekillerinin müracaatı üzerine, yıkılacak yapının tahliye edildiğine ve elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kapatıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış belgelerin sunulmasına ve yıkım sorumlusu olarak statik fenni mesulün belirlenmesine istinaden, maliklerin muvafakati aranmaksızın altı iş günü içerisinde düzenlenir.
60 günden az olmamak üzere verilen bu süre içerisinde riskli yapıların yıktırılıp yıktırılmadığı mahallinde kontrol edilir ve riskli yapılar, malikleri tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur.
Verilen süreler içinde riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması hâlinde;
Riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması ile ilgili evrak kurum ve kuruluşlardan istenir. İdarenin talebi üzerine, ilgili kurum ve kuruluşların riskli yapılara verilen elektrik, su ve doğal gaz gibi hizmetleri durdurması zorunludur.
Verilen süreler içerisinde maliklerce yıktırılmayan riskli yapılar;
Mülki amire bildirilir ve bu yapıların tahliyesi ve yıktırma işlemleri, mülkî amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile İdarece yapılır veya yaptırılır.
Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engelleyenler hakkında;
İdarece veya Müdürlüğümüzce tutanak tutulur ve bunlar hakkında, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Riskli yapıların tespiti, bu yapıların tahliyesi ve yıktırılması iş ve işlemlerine dair görevlerinin gereklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ise, tabi oldukları ceza ve disiplin hükümleri uygulanır.
6306 sayılı kanunun 5. Maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Bakanlığımız veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur.
Yıktırma işleminin masrafı maliklerden genel hükümlere göre tahsil edilir.