PVC Pencereleri oluşturan en önemli elemanlardan biri de cam, cam üniteleri ve performans değerleridir.
Bir pvc pencerenin ısı ve ses yönünden performansı % 70 oranında kullanılan cam ünitesinin performansına bağlıdır çünkü pvc pencerelerin ortalama % 70 - % 80'lik kısmını cam oluşturmaktadır. Bu nedenle, konutlarımızda yada iş yerlerimizde kullanacağımız pvc pencereleri seçerken cam tipi konusuna da önem göstermemiz penceremizin performansı açısından çok önemlidir.
Cam seçimi yaparken önem verilmesi gereken kriterleri şöyle sıralayabiliriz.
1. Cam Ölçüsü
Günümüzde kullanılan cam üniteleri çift cam veya üçlü cam olarak nitelendirilmektedir. Çift cam üniteleri, iki adet camın birbirine seçilen ara boşluk ölçüsü ile birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Üçlü cam sistemleri ise 3 adet camın aralarında bırakılan iki farklı boşluk ile daha yüksek yalıtım değeri elde edilen sistemlerdir.
Çift Cam Ünitesi
Üçlü Cam Ünitesi
Cam ölçüleri, 1. cam kalınlığı + ara boşluk + 2. cam kalınlığı şeklinde verilir. Örneğin 4 + 12 + 4 mm bir camın 1. cam kalınlığı 4 mm, iki cam arasındaki boşluk 12 mm, 2. cam kalınlığı ise 4 mm anlamına gelmektedir. Ara boşluklar yaygın olarak 12 mm yada 16 mm dir. Ara boşluk mesafesi ne kadar artarsa camın yalıtım değeri o kadar iyi olur. Ayrıca, iki cam arasında dolgu olarak hava yada argon gazı kullanılabilmektedir. Argon gazı kullanılması durumunda daha yüksek yalıtım değerleri elde edilmektedir.
2. Cam Ünitesi Tipleri
PVC pencere sistemlerinde kullanılan camlar kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, doğru yerde doğru camı kullanmak hem pvc doğrama alırken yatırım maliyetlerinizin artmasına engel olacak hem de sonraki dönemlerde pvc pencereden yüksek performansı almanızı sağlayacaktır.
Genel olarak cam ünitesi tipleri kullanım amacına aşağıdaki şekilde ayrılmaktadır.
2.1. Isı Kontrollü Camlar
Isı kontrollü camlar, bünyesinde bulunan Low-E kaplama sayesinde yalıtım değerleri arttırılmış camlardır. Kış aylarında sıcağı içeride tutarak ısı kayıplarını engeller. Standart çift camlara göre % 50 daha yüksek yalıtım sağlar. Isı kontrollü camlar, güneş ısısından maksimum oranda yararlanılmasını sağlarken, gün ışığından ve şeffaflıktan ödün vermez. Kışların sert geçtiği bölgelerde tercih edilmesi gereken camlardır. Kışların çok sert olmadığı ancak yazların çok sıcak olduğu bölgelerde bu cam tipi seçilirse boş yere yüksek yalıtım maliyetine sebebiyet verecektir. Çünkü, bu camlar ısı kontrolü olduğundan iç ortamda bulunan sıcak havanın dış ortama transferini engelleyen camlardır. Güneş ışınından gelen sıcak etkisini engelleyen camlar değildir.
2.2. Isı ve Güneş Kontrollü Camlar
Bu camların üzerinde Solar Low-E kaplaması bulunmaktadır. Bu sayede, kışın içeriye giren soğuk hava % 50 oranında engellenirken, yazın güneş ısısının % 40 oranında iç ortama girmesi engellenir ve iç ortamın ısınmasının önüne geçilir. Yaz aylarının çok sıcak geçtiği bölgelerde tercih edilmesi gereken camlardır. Yazların çok sıcak olmadığı ancak kışların sert geçtiği bölgelerde kullanılması durumunda; hem yaz hem de kış aylarında güneş ışınlarının ısıtıcı etkisini engelleyecektir.
2.3 Lamine Kaplamalı Camlar
Isı veya daha fazla cam plakanın özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla, ısı ve basınç altında birleştirilmesiyle üretilir. Cam kırılmasından kaynaklanan riskleri, kırılma esnasında parçaları yerinde tutarak en aza indirger. Dışarıdan gelecek darbelere karşı daha dayanıklı olan lamine kaplamalı camlar, taş ve sopa gibi araçlarla yapılan hırsızlık ve saldırı girişimlerinde içeri girişleri kaplama ve camın kalınlığına bağlı olarak önler yada geciktirir. Lamine kaplamalı camlar ayrıca akustik yalıtımda da kullanılır. Ses yalıtım performansı da yüksek olan cam grubudur. UV ışınlarının % 97 oranında iç ortama geçişini engelleme özelliği sayesinde iç ortamda bulunan eşya ve kumaşların güneş ışınları etkisi ile solmasını da engeller.