Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Eğitimi

01 Aralik 2017
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Eğitimi
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Eğitimi
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Eğitimi
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Eğitimi

27-29 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya Belekte Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Eğitimi” gerçekleştirilmiş olup eğitime Müdürlüğümüz İmar ve Planlama Şubesinden 3 Personel katılım sağlamıştır.

2015 yılında Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları, Odalar ve Üniversite temsilcilerinden oluşan 100 kişilik komisyon tarafından yaklaşık bir yıl süren çalışma ile hazırlanan Yeni İmar Yönetmeliği 01.10.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yeni İmar Yönetmeliği birçok konuda yenilikler getirmektedir. 

Bu yeniliklerden bazıları şunlardır;

-İmarda karmaşa ve çarpık şehirleşmeye yol açan, mülga yönetmelikler dâhil birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilmektedir.

-Yeni imar yönetmeliği ile sadece temel ilkeler belirlenmekte olup, bu ilkelere aykırı olmamak kaydıyla İl ve Büyükşehir Belediyeleri kendi Yönetmeliklerini hazırlayacaklardır..

-Planla verilen imar hakkını 2 katına kadar çıkarabilme yolu kapatılmakta, emsal harici alanların toplamı %30 ile sınırlandırılmaktadır.

-Büyük yapılarda, mimari proje onayını müteakip kazı izni verilmesi imkânı getirilmektedir. Böylece yatırımcılar 2-3 ay daha önce kazıya başlayabilecektir.

-Yoldan düşük arazilerde kademelendirme esası getirilmektedir. Bu sayede özellikle eğimli arazilerde yol cephesinden 3-4 kat olan ancak arka cephede eğim nedeni ile 7-8 katı açığa çıkan ve silueti olumsuz etkileyen yapılar önlenmektedir.

-Büyükşehir Belediyeleri, çok büyük ve yüksek yapılar için siluet onayı isteyebilecektir.

-Dikey yerine yatay yapılaşmayı temin için; emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde, çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla tabanalanı sınırının %40 ‘tan %60 ‘a çıkarılmıştır.

-Bina bahçelerinde yapılan pergola, kameriye, sundurma ve süs havuzu gibi imalatların bahçenin tamamını kaplaması önlenmektedir. Bu yapılar için, bahçenin %20 sini aşmama kuralı getirilmiştir.

-Hastane niteliğinde olmayan sağlık yapıları ile okulların, ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında da yapılma imkânı sağlanmıştır.

-Mantolama ve pencere değişimi uygulamaları, binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilememek kaydıyla yapı ruhsatından muaf tutulmaktadır.

-Binanın ihtiyacı için yapılan ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen Güneş Enerjisi uygulamaları da ruhsattan muaf tutulmaktadır.

-Birden çok blok bulunan parsellerde, bir blokta yapılan tadilatlarda, ortak alanları ve diğer blokları olumsuz etkilememek kaydıyla, diğer blokların muvafakati alınma zorunluluğu kaldırılmaktadır.

-Yine benzer şekilde binanın bir bağımsız bölümünde yapılan, ortak alanları ve diğer bağımsız bölümleri olumsuz etkilemeyen tadilatlarda, sadece tadilat yapılan ve tadilattan doğrudan etkilenen bölüm maliklerinin muvafakati yeterli olacaktır.

-Özellikle ticaretin yoğun olduğu yerlerde, 1+0 tabir konut tabir edilen ancak gerçekte ofis olarak kullanılan binalarda, asgari konut şartlarının sağlanması ve en az 1 yatak odası zorunluluğu getirilmiştir. (1+0 ofislerin ticari olarak yapılmasına bir engel bulunmamakta olup, bunların konut adı altında yapımı engellenmektedir.)

-Katlı ve ticari otopark yapılması için gerekli olan plan değişikliği şartı kaldırılmıştır.

-Su basman kotu altında yapılan ihtiyacın 2 katı kadar otopark alanı emsal harici tutulmaktadır.

-Ayrıca bütün cepheleri gömülü olan otopark alanları üst sınır olmaksızın emsal dışı tutulmaktadır.

-Parselin yan bahçeler dahil tamamının altına otopark yapılabilme imkanı getirilmektedir.

    

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır