Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Mevzuat Bilgi Notları: %50-%50 Oranında Ortaklıkta Diplomaların İş Deneyim Belgesi Olarak Kullanılması

21 Nisan 2017
Mevzuat Bilgi Notları: %50-%50 Oranında Ortaklıkta Diplomaların İş Deneyim Belgesi Olarak Kullanılması

 Her iki ortağı mühendis olup ortaklık oranının %50 - % 50 olduğu tüzel kişilerin ortaklarına ait diplomalarını iş deneyim belgesi olarak kullanabilmeleri için şirkete son beş yıl kesintisiz şekilde ortak olma zorunluluğu var mıdır?

Toplantı No : 2011/009

Gündem No : 43

Karar Tarihi : 31.01.2011

Karar No : 2011/UY.III-497

Şikayetçi:

……………….

İhaleyi yapan idare:

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.

Başvuru tarih ve sayısı:

07.01.2011 / 1299

Başvuruya konu ihale:

………………….. Köyü Ag-Yg Elektrik Tesisi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

07.01.2011 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;………………

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; söz konusu ihalede, ihale dokümanında isteklilerin mesleki ve teknik yeterliliklerinin belirlenebilmesi için iş deneyim veya benzer işlere denk sayılan mühendislik bölümüne ilişkin mezuniyet belgeleri ile ihaleye katılmalarının mümkün olduğunun belirtildiği, firmalarının biri elektrik mühendisi diğeri de inşaat mühendisi olmak üzere iki hissedarının olduğu ve hissedarların ortaklık oranının yüzde 50 olduğu, yüzde 50 hisseye sahip olan elektrik mühendisi ………………’nın diplomasını kullanmak suretiyle ihaleye tekliflerini sundukları, sundukları diplomanın tekliflerinin yüzde 50’si oranında istenilen iş deneyim tutarını karşıladığı, ancak idare tarafından her iki ortağın da elektrik- elektronik mühendisi olmadığı gerekçesiyle iş deneyim belgelerinin uygun bulunmayarak tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bu işlemin mevzuata uygun olmadığı; ayrıca kendi tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması sonucu ihalenin 4.546,00 TL daha yüksek bedelle başka bir istekli üzerinde bırakıldığı, bu durumun Kamu İhale Kanunun Temel İlkeler başlıklı 5 inci maddesine aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Başvuruya konu ihalede, ………….. Ltd. Şti.’ne ait teklifin, ihale komisyonunun 15.12.2010 tarihli kararıyla; “iş deneyim belgesinin uygun bulunmaması” nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği ve ihalenin ……………… Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı görülmüştür.

İdari şartnamenin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7 inci maddesinin 6 ncı fıkrası;

“Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler: (D) Elektrik işleri

I.GRUP: Enerji iletim ve dağıtım havai hatları

1. Enerji iletim havai hatları

2. Enerji dağıtım havai hatları

II.GRUP: Yeraltı kablolama işleri

1. AG Kablolama

2. OG Kablolama

III.GRUP: Şebeke ve tesis işleri

1. Şalt tesisleri

2. Trafo merkezleri ve OG kompanzasyon tesisleri

3. OG dağıtım şebeke işleri

4. (a) AG dağıtım şebeke işleri, (b) Dağıtım merkezleri ve kompanzasyon işleri. (c) AG- sokak aydınlatma tesisleri işleridir.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar: İş deneyim belgesi yerine mezuniyet belgelerini/diplomalarının sunmak suretiyle ihaleye girecek olan mühendisler için, Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğindeki esas ve usullere uygun ve aynı yönetmelikte belirtilen kriterleri sağlamak üzere elektrik veya elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri ihale konusu iş veya benzer işe denk sayılacaktır.”

şeklinde düzenlenmiştir.

Ayrıca idari şartnamenin 7 nci maddesinin 5 inci fıkrasında;

“7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek

bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c)Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 30'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 80'ini, diğer ortakların her birinin ise istenen iş deneyim tutarının en az % 20'sini, konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.”

açıklaması yer almaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62 nci maddesinin h bendinde;

“ …

İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, yüzyirmiikibinüçyüzseksenyedi Türk Lirası (yüzyirmidokuzbin altıyüzkırkdört Türk Lirası) olarak hesaplanmak üzere 10 uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır. Bu süre iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz. Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-% 50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.

…” hükmü mevcuttur.

Ayrıca Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39 uncu maddesinin 13 üncü bendinde; “…Her iki ortağın da mühendis olup % 50 – % 50 ortak olduğu tüzel kişiler, ortaklarından herhangi birine ait deneyimi, ilgilinin mezuniyet belgesini sunmak suretiyle, benzer iş deneyimi olarak kullanabilir. Bu durumda; her iki ortağın mezuniyet belgesinin de teklif kapsamında sunulması zorunludur…” açıklaması yer almaktadır.

Başvuru sahibi tarafından sunulan teklif dosyası ve ekleri incelendiğinde, ihaleye 294.655,15 TL teklifle katıldıkları, ihale dokümanına göre teklif edilen bedelin yüzde 50’si oranında sunulması gereken iş deneyim belgesi tutarının 294.655,15 * 0,50= 147.327,72 TL olduğu, iş deneyimini tevsik amacıyla ortaklardan yüzde 50 oranında hisseye sahip ……………… Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenmiş olan 08.07.1991 tarihli mühendislik diplomasının ve ayrıca yüzde 50 oranında hisseye sahip ……………..’a ait Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi tarafından düzenlenmiş olan 06.06.1979 tarihli inşaat mühendisliği diplomasının sunulduğu görülmüştür. 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (h) bendi uyarınca sunulan elektrik mühendisliği diplomasının mezuniyet sonrası 15 yıl üzerinden hesaplanan iş deneyim tutarının 129.644,00*15 yıl= 1.944.660,00 TL olduğu ve bu tutarın ihale dokümanında istenilen iş deneyim tutarını karşıladığı anlaşılmıştır.

Yukarıda anılan mevzuat hükümleri uyarınca, her iki ortağın da mühendis olup yüzde 50 oranında ortak olduğu tüzel kişiler iş deneyimini tevsik amacıyla herhangi birine ait mezuniyet belgesini sunabilecektir. Bu durumda, istekli hangi ortağın belgesini kullanırsa kullansın mutlaka her iki ortağın da mezuniyet belgesinin sunulması zorunludur. Bu zorunluluk her iki ortağın da mühendis olduğunu kanıtlamayı amaçlamaktadır. Sunulan mezuniyet belgelerinden birinin ihale dokümanında belirlenen mühendislik dallarına uygun olması ve istenen tutarı karşılaması yeterli olup, diğer mezuniyet belgesinin de bu özellikleri taşıması gerekmemektedir.

Diğer yandan, her iki ortağın da mühendis olup %50-%50 hisseye sahip olduğu tüzel kişilerin bu mühendislere ait mezuniyet belgelerini kullanmalarında son beş yıldır kesintisiz biçimde ortaklık ilişkisi içerisinde bulunma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Bu tür bir oluşum içerisinde olan tüzel kişiler, iki mühendis ortağından herhangi birisinin mezuniyet belgesini iş deneyimini tevsik amacıyla teklif kapsamında sunabileceğinden, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

Başvuruya konu ihalede, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenen ………. Elk. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, ……………….İlçesi AG+YG Elektrik Tesisi” yapım işine ilişkin olarak, 03.06.2009 tarihinde düzenlenmiş olan iş bitirme belgesinin sunulduğu, işin kabul tarihinin 14.10.2008 olduğu ve bu haliyle mevzuata uygun olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi …….. Elk. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır