Son günlerde Marmara Denizinde kahverengi bir tabaka oluştuğu ile ilgili basında yer alan haberler de yetkililerce gerekli önlemlerin alınmadığı ifade edilmektedir.
İlimiz sınırları ve Kocaeli sınırlarında denizde rastlanılan kahverengi tabaka yaklaşık 1 aydır değişik bölgelerde görülmekte ve olay ilk görüldüğü andan itibaren İl Müdürlüğümüzce titizlikle takip edilmektedir.
Denizde oluşan bu kahverengi tabaka ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce denizden numuneler alınarak analiz ettirilmiş ve analiz sonuçları deniz biyologları tarafından incelenmiştir. İnceleme sonucunda olayın her yıl gerçekleşen ve yaklaşık iki ay süren “alg patlaması” olduğu anlaşılmıştır.
Alınan numunelerin analizi ve yapılan yorum aşağıda yer almaktadır.
16.04.2015 tarihli deniz suyu numunelerinin incelenmesinden,
“Litrede;
2.140.000 adet Prorocentrum scutellum,
1.150.000 adet Prorocentrum micans ve az miktarda Ceratium furca tespit edilmiştir.
Fitoplanktonların Dinoflagellat sınıfından olan bu türlerin bölgede bulunması doğaldır. Kozmopolit olan bu türler bu bölgede yılın her mevsimi bulunur ancak litredeki birey sayısı alışılmışın dışında aşırı yüksektir. Kışın soğuk geçmesinin ardından su sıcaklığının aniden yükselmesi ve yağışlar sonucu suda aşırı nutrien(azot,fosfor) birikimi bu türlerin çoğalması için uygun bir ortam hazırlamıştır.
Bu verilere göre bölgede alg patlaması (algal bloom) var diyebiliriz. Ancak bu olay tamamen doğal bir olay olup bulunan türler deniz ortamında balıklar için bir besin kaynağıdır ve deniz canlılarına olumsuz bir etkisi söz konusu değildir. Ortamdaki nutrient konsantrasyonunun azalması sonucu ise litredeki birey sayısı Haziran ayı sonlarına doğru normal seviyelere (50.000-250.000) gelecektir. “
denilmektedir.
Kamuoyuna duyurulur.