Kıyı Yapı ve Tesislerine İlişkin Teklif Dosyalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
31 Ocak 2017
3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılması planlanan kıyı yapı ve tesislerine ilişkin başvurularda 06.07.2011 tarih ve 27986 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Kıyı Yapı ve Tesislerinde Planlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğ” uyarınca, yatırım teklif dosyasında bulunması gereken belgeler:
- Yatırımın yapılacağı alanın; 1/5.000 ölçekli veya 1/25.000 ölçekli veyahut da her iki ölçekte hâlihazır paftalar üzerinde, var ise onaylı çevre düzeni plânı, nâzım imar plânı veya uygulama imar plânı ile irtibatlandırılarak, yakın çevresine ilişkin mevcut durumu da gösterecek şekilde hazırlanan analiz paftası.
- Teklif plân onama sınırları kapsamında kalan alanın, hâlihazır harita üzerine işlenmiş kadastral durumunu gösteren harita kadastro mühendisi tarafından onaylı pafta ve son bir ay içerisinde alınmış mülkiyet durumunu gösterir belge.
- Onaylı kıyı kenar çizgisi bulunan mer’i uygulama imar plânı üzerine, aynı pafta üzerinde onaylı tüm imar planlarını da gösterecek şekilde, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerinde belirtilen hususlar ve yapılacak kıyı yapısının boyutlarını ve özelliklerini de gösterecek şekilde hazırlanmış, 1/1.000 ölçekli uygulama imar plânı teklifi.
- Yatırımın niteliği, çevreye etkileri, istihdama katkısı ve kamu yararının tespitine yönelik verilerin de bulunduğu, bilgi, belge ve gerekçesi ile plân kararlarını ihtiva eden imar plânı açıklama raporu.
- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmış hidrografik ve oşinografik rapor.
- 15/3/2009 gün ve 27170 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıyı Tesisleri Yapım Taleplerinin Değerlendirilmesine Dair Tebliğ kapsamında hazırlanan fizibilite raporu.
- DUGM tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca hazırlanmış olan modelleme raporu.
- Planların ülke koordinat sisteminde (ITRF 96 datumuna göre) sayısal nüshası, çizimde kullanılan raster dosyalar var ise bu dosyalar ve plan raporunun kaydedildiği CD/DVD/harici bellek.
Ayrıca;
- Başvuru öncesi, fizibilite raporu ve modelleme raporu hazırlanmasına gerek olmadığına dair yatırımcı tarafından DUGM’nden görüş alınması hâlinde;
Yalnızca kıyı koruma yapıları (mahmuz, ayrık dalgakıran, batık dalgakıran vb.) tahkimat ve akarsuların denize çıkış noktasında yapılan mahmuz yapıları niteliğinde olan kıyı yapılarına ilişkin imar planı tekliflerinde;
Mevcut onaylı planda esaslı değişiklik gerektirmeyen veya kullanımların niteliğini değiştirmeyen ilave, değişiklik ve revizyon imar plan tekliflerinde;
Telekomünikasyon tesislerine ilişkin fiber optik kablo hatlarına dair başvurularda Rekreatif amaçlı kıyı düzenlemelerine ilişkin imar planı tekliflerinde;
Gemi inşa, gemi söküm, tersane, askeri amaçlı kıyı tesisleri, kumanya, su, yakıt temini amaçlı hizmet veren deniz araçlarının yanaştığı kıyı tesisleri, kılavuz botu ve romörkörlerin yanaştığı kıyı tesisleri, sportif, güneşlenme amaçlı iskeleler, deşarj boru hatları ile deniz aracı yanaşmayan/bağlanmayan her türlü yapı ve tesisler için “Fizibilite Raporu” ve “Modelleme Raporu”nun hazırlanmasına gerek bulunmamaktadır.
- Tebliğin 5. maddesinin 2. fıkrası (c) bendi uyarınca hazırlanacak imar planlarının onaylı kıyı kenar çizgisi bulunan, ülke koordinat sistemine göre (ITRF 96 datumuna göre) hazırlanmış, ilgili idarece onaylı 1/1.000 ölçekli hâlihazır harita veya mer’i imar planı üzerine hazırlanması gerekmektedir. Ancak halihazır haritaların ITRF 96 datumuna göre hazırlanmasının teknik açıdan sorunlu olduğu bölgelerde, zorunlu kalınması halinde plan teklifleri farklı datumlarda ve yerel koordinat sisteminde hazırlanmış halihazır haritalar üzerine çizilebilir. Bu durumlarda planın ITRF 96 datumuna dönüştürülmüş sayısal nüshaları da CD/DVD/harici bellek ortamında yatırım teklif dosyası ile birlikte Bakanlığa teslim edilecektir.
- Yatırımcılarca tercih edilmesi halinde, MEGM’nden ön izin alındıktan sonra planlama süreci başlatılabilir. Bu durumda yatırımcı yatırım teklif dosyasındaki (a) ve (b) bentlerindeki evraklarla ilgili Defterdarlığa başvurabilir. MEGM’nce ön izin belgesi verildikten sonra Yatırım Teklif Dosyasında belirtilen evraklarla birlikte İl Müdürlüğümüze başvurulur ve planlama süreci başlatılır. Ön izin alan yatırımlara ilişkin İl Müdürlüğümüzce tekrar ilgili Defterdarlığa görüş sorulmaz.