Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı - İlanı ve Dağıtımı

30 Mart 2017
Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı “ İlanı ve Dağıtımı
Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı “ İlanı ve Dağıtımı
Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı “ İlanı ve Dağıtımı
Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı “ İlanı ve Dağıtımı
Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı “ İlanı ve Dağıtımı

 

3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik kapsamında;

Kıyı Çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun kara parçasına değdiği noktaların birleşmesinden oluşan meteorolojik olaylara göre değişen doğal çizgidir.

Tabi ve suni göllerde Devlet Su İşleri, Genel Müdürlüğünce belirlenen maksimum su kotu kıyı çizgisini belirler.

 

Kıyı Kenar Çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsuların, alçak basık kıyı özelliği gösteren kesimlerinde kıyı çizgisinden sonra kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumsal ve kıyı kumullarından oluşan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık ve benzeri alanların doğal sınırı; dar-yüksek kıyı özelliği gösteren yerlerde ise şev ya da falezin üst sınırıdır.

Kıyı: Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan alandır.

Kıyı kenar çizgisinin onayı:

Valiliklerce tespit edilerek onaylanmak üzere bakanlığa gönderilen kıyı kenar çizgileri kıyı kanunu kapsamında incelenir. İnceleme sonucunda uygun görülen kıyı kenar çizgisi Bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe girer ve Bakanlıkça onaylanan orijinal kıyı kenar çizgisi paftaları Valiliğine gönderilir.

Kıyı kenar çizgisinin ilanı:

Yürürlüğe giren kıyı kenar çizgisi, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelerce, bu sınırlar dışında valiliklerce tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süreyle ilan edilir.

Paftaların çoğaltılması ve dağıtımı:

Bakanlıkça Valiliğe gönderilen onaylı orijinal kıyı kenar çizgisi paftaları ve bilgisayar ortamındaki sayısal veriler, Valilikçe çoğaltılarak yerel maliye teşkilatına, tespit belediye ve mücavir saha hudutları içinde ise, ilgili belediyesine ve kadastral paftalara işlenmek üzere ilgili kadastro müdürlüğüne gönderilir. Onaylı orijinal kıyı kenar çizgisi paftaları Valilikçe muhafaza edilir. Onaylı kıyı kenar çizgisine göre mülkiyete konu taşınmazların kıyıda kalan bölümleri ilgili kadastro müdürlüğünce belirlenerek gerekli şerhler konulmak üzere tapu sicil müdürlüğüne gönderilir.

Tespit sonucunda, kıyıda kalan özel mülkiyete konu arazilerle ilgili tapu iptal işlemleri ilgili defterdarlıkça yürütülür.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır