Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarının Oluşumu

25 Mayıs 2016
Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarının Oluşumu
Kıyı kenar çizgisi tespit komisyonu Valiliklerce kamu görevlilerinden oluşturulacak en az beş kişiden oluşur. Komisyonda aşağıda belirtilen meslek gruplarının her birinden en az bir kişinin bulunması zorunludur.
                a- Yer Bilimci (Jeoloji Mühendisi ve/veya Jeolog ve/veya Jeomorfolog): Bölgenin ve incelenen arazinin jeolojik ve jeomorfolojik incelemesini yapar. Zeminin özelliklerini ve oluşum şartlarını ortaya koyarak su hareketlerinin kara yönündeki etkisinin sınırlarını tespit ederek kıyı kenar çizgisinin yerini belirler.
                b- Ziraat Mühendisi: İncelenen arazinin genel olarak florasını belirler. Su hareketlerinin etkin olduğu yerler ile diğer yerler arasındaki bitki örtüsü değişimini ve farkını, tatlı ve tuzlu su etkisinde yetişebilen bitki türlerini, zeminin tarımsal niteliğini ve topraklaşma sınırını tespit ederek su hareketlerinin kara yönündeki etkisinin sınırlarını tespit ederek kıyı kenar çizgisinin yerini belirler.
                c- Harita Mühendisi: Kıyı kenar çizgisi tespitinde kullanılacak halihazır haritanın arazinin güncel durumunu yansıtıp yansıtmadığını belirleyerek arazide belirlenen ve kıyı kenar çizgisini oluşturan kırık noktaların ölçülmesi bu kırık noktalara ait gerekli koordinat ve yükseklik değerlerine ilişkin hesaplamaların yapılması, arazide belirlenen noktaların halihazır harita üzerine geçirilmesi ve bunun kontrolünü yapar. Daha önce farklı ölçekteki haritalar üzerine onaylanmış kıyı kenar çizgilerinin güncel hâlihazır haritalar üzerine aynen aktarılmasını sağlar ve kıyı kenar çizgisini oluşturan kırık noktalara ilişkin koordinat özet çizelgesini hazırlar. (Valiliklerce yıllık programlarına uygun olarak yapılacak kıyı kenar çizgisi tespitlerinin, öncelikle 1/1000 ölçekli onaylı halihazır harita üzerine yapılması esastır. 1/1000 ölçekli halihazır haritaların temini için Bakanlıkça ve Valiliklerce gerekli önlemler alınır. 1/1000 ölçekli halihazır haritaların temininin mümkün olmaması ve Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda, 1/1000 ölçekli fotogrametrik, sayısal, kadastral veya ortofoto harita üzerine bunların da bulunmaması halinde, 1/2000 veya 1/5000 ölçekli halihazır, fotogrametrik, kadastral veya ortofoto haritalar üzerine yapılır.)
                d- Mimar veya Şehir Plancısı: Kıyı kenar çizgisi tespitinde meslekleri ile ilgili veriler doğrultusunda kıyı kenar çizgisinin nasıl ve nereden geçmesi gerektiği hakkında görüşlerini ortaya koyarak kıyı kenar çizgisinin sağlıklı bir şekilde tespit edilmesini sağlar.
                e- İnşaat Mühendisi: Kıyı kenar çizgisi tespitinde meslekleri ile ilgili veriler doğrultusunda kıyı kenar çizgisinin nasıl ve nereden geçmesi gerektiği hakkında görüşlerini ortaya koyarak kıyı kenar çizgisinin sağlıklı bir şekilde tespit edilmesini sağlar.
 
Bu üyeler arasından Vali’nin belirleyeceği bir üye komisyon başkanı olarak görev yapar.
 

Belirtilen bu meslek gurubu haricindeki herhangi bir meslek gurubu komisyon üyesi olarak görev yapamaz. Ancak, yukarıda belirtilen en az beş kişinin haricinde yine yukarıda sayılan meslek olmak üzere aynı meslekten birden fazla kişi komisyon üyesi olabilir. 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır