Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi

19 Ekim 2016
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi
       Kentsel Tasarım yaşam kalitesini yükseltmek adına, kentin dinamik yapısı ile tasarımın yaratıcı özelliklerini kente birlikte sunan ve birlikte bütünleştiren bir alandır. Kentsel Tasarım, kent planlama ile mimarlık arasında bir köprü rolü üstlenirken, bir yandan gelişme ekonomileri ile kent mühendisliğini, diğer yandan da doğa ile kentsel peyzajı buluşturmaktadır. Kentsel Tasarım ayrıca kentsel mekânın geleceği için yaratıcı ve toplumsal açıdan bütünleştirici değerleri de ön plana çıkarmaktadır.
          Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sürdürülebilir, güvenli, çevreye duyarlı, yaşanabilir ve kimlikli yaşam çevrelerinin oluşturulması amacıyla, modern mimari teknikleri ile geleceğin şehircilik vizyonuna sahip ve kentlerin özgün kimliğine sahip çıkan bir anlayış çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir.
         Bakanlığımızca, nitelikli kentsel yaşam çevrelerinin oluşturulabilmesi için kentsel tasarım rehberlerine yönelik çerçevenin elde edilmesi, katılımcı proje geliştirme süreçleri gibi mekanizmaların uygulanması, bu amaçla merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak araştırma geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.
Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi’nde, Kentsel Tasarım Rehberlerine perspektif katılması yanında,  Kentsel Tasarım gündeminin anahtar konularının doğru kriterler ile ele alınması hedeflenmektedir. Yalnızca kurumsal araçlar ile tasarıma ilişkin standartlar, kodlar, rehberler, tartışılmamış, özellikle bunların oluşma kriterleri göz önüne alınarak bunlara dayalı “vizyon” değerlendirilmiştir. 
      Proje kapsamında öncelikle Dünya'da planlama sistemi içinde Kentsel Tasarım Rehberi uygulamaları incelenerek, seçilen ülkelerin planlama sistemi ve mevzuatlarında Tasarım Rehberleri'nin işlerliği ve uygulama süreçleri değerlendirilmiştir. Çok katmanlı dinamik bir perspektifle gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda Kentsel tasarım Rehber'inde ülkemizin planlama sistemi ve mevzuatı doğrultusunda bir model önerisi hazırlanmış, gelinen bu aşamada söz konusu modele ilişkin ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının katılımı ile projeye dönük "paydaş görüşlerinin alınması" amaçlanmıştır.
      Bakanlığımız ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde 12.11.2015 tarihinde başlayan "Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi"ne ilişkin çalışmalar doğrultusunda geliştirilen model önerisinin paylaşımına yönelik ilk çalıştay 21/05/2016 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda gerçekleştirilmiştir.
         Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Sayın Mustafa ÖZTÜRK ve Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sayın Yalçın KARAYAĞIZ’ın açılış konuşmalarıyla başlayan konferans programı kapsamında; Tematik Açıklamalar (Prof.Dr. Güzin KONUK) ve Kentsel Tasarım Rehberleri Deneyimi Örnekleri (New Castle Üniversitesi- Prof. Dr. Ali MADANİPOUR) üzerine sunumlar yapılmıştır. Müdürlüğümüzü temsilen 3 personelimizin katılımında, Kentsel tasarım rehberlerine ilişkin genel çerçeveyi belirlemek, model oluşturmak ve rehberlerin hazırlanmasına ilişkin esasları ortaya koymaya yönelik proje kapsamında 21 Mayıs 2016 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Arama Konferansı, çalışma gruplarının değerlendirme özetlerinin okunması ile tamamlanmıştır.
      İl Müdürlüğümüzü temsilen 2 personelimizin katıldığı İkinci çalıştay ise, konuya ilişkin tüm aktörlerin (merkezi kurumlar, yerel yönetimler, yatırımcılar, tasarımcılar, paydaşlar, sivil toplum örgütleri, akademisyenler) katılımıyla, ”Türkiye planlama sistemi içerisinde kentsel tasarım rehberlerinin mevzuat ve planlama pratiği içerisinde yer alabileceği önerilerin geliştirilmesi ile planlama mevzuatının bu yönüyle geliştirilmesine ilişkin alternatiflerin sunulması”na yönelik “Arama Konferansı” başlığı altında, 28 Eylül 2016 tarihinde Ankara’da düzenlenmiştir.
 
Çalıştayın, sabahki oturumunda Açılış Konuşmaları; Sayın Bakan Yardımcımız Mehmet CEYLAN, Kentsel Tasarım Rehberlerine ilişkin Tematik Sunumu Sayın Prof.Dr. Güzin KONUK, ‘Dünyadaki gelişimin izinde kentsel tasarımın, Türkiye’ye yansıması ve gelişmesine bakış’ konulu sunumuyla Sayın Prof.Dr. Mehmet ÇUBUK (MSGSÜ-Emekli Öğretim Üyesi) tarafından yapılmıştır.
 
Sunum sonrasında, Sayın Müsteşar Yardımcımız Fatma VARANK tarafından, Sayın Prof.Dr. Mehmet ÇUBUK’a teşekkür plaketi sunulmuştur.
 
Sayın Prof.Dr. Güzin KONUK modaratörlüğünde yürütülen Çalıştayın, öğleden sonraki oturumunda ise; değerli katılımcıların deneyimleri doğrultusunda Kentsel Tasarım Rehberleri ve Projelerine, Kentsel Tasarım Rehberlerinin hazırlanması ve uygulanması sürecine ve Kentsel tasarım Rehberlerinin mevzuat (kanun, yönetmelik, genelge vb.) içinde ele alınmasına ilişkin önerileri sorulmuş, Çalıştay, görüşler ve tartışmalarla devam etmiştir.
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır