Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Kentsel Dönüşümde 4E Çalıştayı Gerçekleştirildi

25 Mayıs 2017
Kentsel Dönüşümde  4E  Çalıştayı Gerçekleştirildi
Kentsel Dönüşümde  4E  Çalıştayı Gerçekleştirildi

              Çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi yetkilileri ile çeşitli üniversitelerden mimarlar, şehir plancıları, kentsel tasarımcılar, sosyologlar, siyaset bilimciler, uzmanlar ve ilgili belediye bürokratları katıldı

Kentsel Dönüşüm Çalıştayın da, şehirlerin gelişimini en doğru şekilde sağlamak amacıyla kentsel dönüşüm sürecinde karar alıcılar ve uzmanların katılımıyla masaya yatırdı.
Büyükşehir Belediyesince kurulan Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen "Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı", Gençlik Parkı Kabul Salonunda yapıldı.
 
Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayında; Kentsel Dönüşümde iyileştirme yapılabilecek alanlarla geçmişten günümüze uzanan sürecin en doğru şekilde ilerlemesine katkı sağlamak üzere “Kentsel Dönüşümde 4 E yaklaşımı olan Etik, Estetik, Ekonomi ve Emniyet” konuları ele alındı.
 
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, yaptığı konuşmada uygulayıcılar ile akademisyenleri bir araya getiren çalıştayın önemine değinerek, dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını bu oranın ise 2050 yılında yüzde 70’lere çıkacağının tahmin edildiğini söyledi. Kırsaldan kente gelen insanların temel sorunlarının başında kalacak yerlerinin halledilmesinin geldiğini vurgulayan Balcı, "Gelişmiş ve az gelişmiş olan ülkelerde, gecekondu sorunu otomatik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat artan kentleşme ile birlikte birçok ülke kendi perspektifinden bu soruna çare üretmeye başladı. Ülkemizde de bu konuyla ilgili çalışmalar 1990’lı yıllarda hız kazandı" dedi.
 
Bilim Danışma Kurulu Başkanı Prof Dr. Birol Akgün de istatistiklere göre dünyada Türkiye’den daha hızlı kentleşen bir diğer ülkenin Güney Kore olduğunu ifade ederek, "Son 30 yılda bizler Güney Kore’nin kentleşme hızıyla kentleşiyoruz" dedi.

Türkiye’de 1960 yıllara nazaran bugün nüfusun yüzde 70 ile 80’inin kentlerde yaşamaya başladığını kaydeden Akgün, bunun çok büyük bir gelişim ve dönüşüm olduğunu, kırsal nüfusun artık kentlere gelerek yaşama imkanı bulduğunu söyledi.

Dünya Bankasının gözlemlerine göre, Türkiye’nin, Çin, Şili, Güney Kore gibi ülkelerle karşılaştırıldığında en başarılı olduğu alanlardan birisinin hızlı kentleşmedeki başarılı uygulamalarının olduğunu kaydeden Akgün, "Bir taraftan hızlı kentleşen, bir yandan yaşam standardının yükseltildiği bir yandan da modern yaşamın imkanlarına kavuştuğu bir Türkiye örneği var" diye konuştu.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır