Türkiye'de, yaklaşık 19 milyonluk konut stokunun yüzde 40 gibi önemli bir kısmının, riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluştuğu ifade ediliyor. 78,7 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 92’lik bölümü, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerinde kurulmuş kentsel alanlarda yaşıyor.
Bugüne kadar ağır kayıpların yaşandığı deprem felaketleri, Türkiye'nin deprem kuşağı içinde yer alan bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bizlere her seferinde acı bir şekilde hatırlatıyor. Yüzölçümünün yüzde 90'ı deprem kuşağı içinde yer alan ülkemizdeki konut stokunun yaklaşık %40 gibi önemli bir kısmının, riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluştuğu ifade ediliyor. 2015 yılı verileriyle 78,7 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 92'lik bölümünün, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerine kurulmuş kentsel alanlarda yaşadığı göz önüne alındığında,depreme dayanıklı yapılaşmanın önemi iyice anlaşılıyor.
Bu kapsamda ilimiz genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olup ilimizde 410 bina kentsel dönüşüme girmiştir. Vatandaşlarımız olası bir deprem karşısında can ve mal kaybını en aza indirgeyebilmek ve daha sağlıklı, güvenilir konutlarda oturabilmek adına ,yapı ömrünü tamamlamış olan binaları için ,bakanlığımızın kendilerine bir fırsat olarak sunduğu kentsel dönüşüme daha duyarlı olmalıdır.