Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Kentsel Alanda Jeofizik Çalışmalar

04 Ekim 2018
Kentsel Alanda Jeofizik Çalışmalar

Yer bilimin en önemli alt dallarından birisi kentsel alanlardaki jeofizik çalışmalardır (kentsel jeolojik /kent jeofizik) Türkiye’de genelde yalnızca zemin etüdü ve yeraltı suyu araştırmaları ile sınırlanmış olan kentsel jeofizik çalışmaları aslında daha çok problem çözüm getiren bir alt çalışma dalıdır.

Ülkemizde gerek tecrübeli ve yeterli yer bilimleri mühendisliği eksikliği gerekse yönetimlerin planlama hataları yüzünden şehirlerde karşılaşılan ve jeofiziğin çöze bileceği bir çok problem cevapsız kalmaktadır. Bu problemlerin en önemlilerinden biriside yer altında gömülü tesisatların haritalandırılmasıdır.

 

GÖMÜLÜ TESİSAT HARİTALAMASI

Şehirlerde yerel yönetimlerce gerçekleştirilen alt yapı planlamaları ve uygulamaları sırasında karşılaşılan en belirgin problemlerden biri kentlerin alt yapı envanter haritalarının tam olarak bilinmemesidir.

Yer altında gömülü Elektrik, Doğalgaz, Telefon Su, Kanalizasyon hatlarının ve bunlara ait olası boşlukların yerlerinin tam olarak bilinmemesi veya elde eksik /yanlış bilginin olması kentlerde bazen çok önemli uygulamaların geliştirilmesine engel olabilecek düzeyde problem yaratmakta veya ekonomik olarak da kentlere zarar vermektedir.

TECRÜBELİ VE KENTSEL JEOFİZİK KONUSUNDA UZMAN EKİPLER

Kensel alanlarda bulunan gömülü

Elektrik hatlarını

Doğalgaz borularını

Su borularını ve kanallarını

Telefon hatlarını

Fiberoptik takları

Kanalizasyon borularını

 haritaya bilmekte ve buralarda gelebilecek arızaları zamanında giderebilmektedir.

 

YERALTI TESİSATLARININ SINIFLANDIRILMASI

Yeraltında gömülü tüm tesisatlarında borular, hatlar, kablolar, vb. doğru bir şekilde haritalanması mühendislik bilgisi ve tecrübe gerektirmektedir.

Gömülü tesisatların yapısal unsurlarının boruların metal mi yoksa beton mu veya plastik mi olduğu bu boruların tam çaplarının vb. şehir plancılığı açısından önem teşkil ettiği durumlarda bu tesisatların doğru ve hatasız bir şekilde haritalanması gerekmektedir.

 

Günümüzde jeofizik kullanmaya çalışarak haritalama yapan firmaların hemen hemen hepsinin yer altında bulunan gömülü tesisatları sınıflandırma ve karakterize etmede oldukça yetersiz kaldıkları görülmektedir.

Dünyada bu konuda mühendislik olarak gerçekleştirilen tüm çalışmalarda tesisatların yapısal unsurları gerektiğinde her tesisisat için teker teker ele alınmakta  geometrik özeliklerinin yanı sıra yapısal unsurlarında bir tablo halinde koordinatlı olarak iş verenlere sunulmaktadır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır