Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Kanalizasyon Sisteminde Dikkat edilecek Hususlar

27 Temmuz 2018
Kanalizasyon Sisteminde Dikkat edilecek Hususlar
Kanalizasyon Sisteminde Dikkat edilecek Hususlar
Kanalizasyon Sisteminde Dikkat edilecek Hususlar

Bina içi Kanalizasyon sisteminin bölümlerini bölümleri, kısımları, sistemin kurulmasında dikkat edilecek hususlar

Bina İçi Kanalizasyon Sistemi

Su kullanma yerlerinden başlayan ve bina dışındaki rögara kadar olan boru bölümlerinin tümü bina içi kanalizasyon sisteminin içinde kalır. Bina içi Kanalizasyon tesisatı boru bölümlerinin görevleri dikkate alınarak ana boru, kolon borusu, kat borusu, bağlantı borusu olmak üzere dört  bölümde incelenir.

Ana Boru

Bina içerisindeki bölümlerinde binanın dışında bulunan rögara kadar olan boru bölümüdür. Kanalizasyon ara borulardan gelen pis ve kirli suları binanın temel sınırları içerisinde yani binanın temel alının içinde en alt zeminde toplayarak bina dışındaki rögara iletir. Ana borular bina içi tesisatında kullanılan borulardan en büyük çapa sahip olan borulardır. Binanın Kanalizasyon yükünü bu borular taşır. Ana boru bina dışında mutlaka bir rögara bağlanmalıdır. Rögar, bina dışında pis su borularının dönüş, bağlantı ve arıza tamiri gibi nedenlerden dolayı gereklidir. Ana borular en kısa yoldan bina dışına çıkarılmalıdır. Tüm kolon boruları tesisatın durumuna göre tek ana boruda toplanabildiği gibi şartlara göre bazen iki boru şeklinde çıkarılıp, bina dışında bulunan rögarda birleşir.

Kolon Boruları

Kolon boruları ana borudan sonra olabilecek en büyük çaplı borulardır. Kolon borusu çapı, daire içinde kullanılan en büyük çaplı kat borusu çapından daha az olamaz.  Kat borularından gelen pis ve kirli suları ana boruya ileten düşey konumda döşenen borulardır.

Kat Borusu

Katlardaki su kullanma yerlerinden yani tuvalet, lavabo ve banyodan gelen Kanalizasyonları en yakındaki kolon borusuna ulaştıran, daire içi boru bölümüdür.

Bina İçi  Bağlantı Borusu

Tuvalet Banyo gibi Su kullanma yerleri ile kat borusu arasındaki küçük çaplı borudur yani daire içi ana boru da denilebilir.

bölümüdür. En düşük çaplı borular bu kısımlarda kullanılır.

Havalık Borusu

Kanalizasyon boruları içerisindeki hava basıncının artı ya da eksi yönde değişmesi, sistemdeki suyun akısını engeller. Bina içi kanalizasyon tesisatındaki açık hava basıncını sabit tutmak için yapılan boru hattına hava borusu denir. Kanalizasyon kolon borusunun en son kat borusu bağlantısından itibaren bina çatısının üzerine kadar çıkartılan boru bölümüdür. Çatıdan sonra borunun bitiş ucuna havalandırma şapkası takılır. Havalandırma, kolon borusundan büyük olmalıdır.

Kanalizasyon Borularının Döşenmesinde Dikkat Edilecek Diğer Hususlar

Binanın ömrü, bina içi kanalizasyon boru tesisatının sağlıklı yapılmasıyla da ilgilidir. Kanalizasyon tesisatı, bina içinde yasayanların sağlıklarını da doğrudan etkiler. Bina içi Kanalizasyon tesisatı belli kurallara göre yapılır.

 Kat borularının mümkün olduğu kadar kısa olmasına

Boruların suyun akısını kolaylaştıracak şekilde eklenmesine,

 Düşeyden yataya geçen boru tesisatı noktalarında, yay dirsek veya iki açık dirsek kullanılmasına,

Alt kata döşenen ana boruların bina dışına en kısa yoldan çıkarılmasına, olabildiğince büyük çaplı boru kullanılmasına,

Yatay borularda eğimin % 1 verilmesine,

Zemin üzerinde döşenen boru alt ve yanlarının ince kumla beslenerek sert cisimlerden korunmasına, ince kumdan sonra toprak ile doldurma işlemi esnasında dikkatli hareket edilmesine,

 Her kolonun mutlaka çapı değişmeden çatı üzerine kadar çıkarılmasına, üzerine havalık borusu ve şapkası takılmasına,

 Kanalizasyon boru ağızlarının döşeme ve duvara bağlanacak tesisat uç malzemesinin cins ve özelliğine göre uygun ölçülerde bırakılmasına, sağlam monte edilmesine Kanalizasyon ağızlarının içine pislik, harç vb. maddelerin gitmesini önlemek için iyi bir şekilde geçici olarak kapatılmasına,

Kanalizasyon tesisatında kullanılan PVC boruların, birbirine eklenmesinde mutlaka uygun boru contaları kullanılmalı, boruların bir birine geçişi esnasında contaların yıpratılmaması için contalar yağlanmalı ve iyi bir sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca Kanalizasyon tesisatı uç malzemelerinin montajı da sağlıklı tesisat açısından önemlidir. Her uç malzemesinin kendine özgü montaj kuralları vardır.

İlk anda yerleştirilmeleri zorunlu olan hela tası ve duş teknelerinin inşaatın devamı süresince hasar görmemeleri için sifon ağızları geçici olarak kapatılmalı, üzerleri örtülmelidir.

Boruların geçeceği noktalar kanalizasyon sisteminin gereklerine uygun olduğu kadar sağlığa zarar vermeyecek ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde bina dışına çıkarılmalıdır.

Koku, gaz ve böceklerin pis su borularından binaya geçmesini önlemelidir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır