INSPIRE (Avrupa Birliği Konumsal Coğrafi Bilgi Altyapısı) Direktifi
10 Mayıs 2016
INSPIRE (INfrastructure for SPatial InfoRmation in the European Community) Direktifi Avrupa mekansal veri altyapısını oluşturmayı amaçlamaktadır. Bir diğer ifadeyle Avrupa’da herhangi bir kullanıcının gerçek zamanlı olarak güncel konumsal veriye ulaşmasına, Avrupa içinde mekansal verilerin kamu kurumları arasında paylaşılmasına ve mekansal bilgilere kamusal erişimin daha kolay hale gelmesine olanak sağlanacaktır.
Direktif, mekansal veri altyapılarının Topluluk içinde sınır aşan kapsamda kullanılabilir olmasını sağlamak için belli sayıdaki özellikli konuda (Metaveri, Verilerin Ayrılması, Ağ Hizmetleri, Veri ve Hizmet Paylaşımı, İzleme ve Raporlama) uygulama esasları getirmiştir.
Direktifin kapsadığı mekânsal veri yaygın olup, çok çeşitli başlık ve teknik temaları kapsamaktadır. INSPIRE bir dizi ortak ilkeye dayanmaktadır:
• Veri yalnız bir kez toplanılmalı ve en etkin şekilde saklanacağı yerde tutulmalıdır.
• Avrupa içindeki farklı kaynaklardan gelen muntazam verinin bir araya getirilmesine çok sayıda kullanıcı tarafından uygulamalarda paylaşılmasına olanak sağlamalıdır.
• Belirli bir katman/ölçekte toplanan veri diğer tüm katman/ölçeklerde paylaşılabilmeli, araştırmalar için ayrıntılı olmalı, stratejik amaçlar için genel özellikler içermelidir.
• İyi bir yönetişim için her düzeyde ihtiyaç duyulan coğrafi bilgiye kolaylıkla ve şeffaf bir şekilde erişilebilmelidir.
• Hangi coğrafi bilgilere ulaşılabileceği, istenilen amacı karşılamak için nasıl kullanılacağı ve hangi şartlar altında elde edilebileceği ve istifade edilebileceği bilgisine kolaylıkla ulaşılabilmelidir.
2019 yılında tamamlanacak bir süreçte farklı uygulama aşamalarını içeren INSPIRE direktifi 15/05/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bakanlığımız Haziran 2010 tarihi itibarıyla yasal yetkili örgütlere üye olmuştur. Bu kapsamda:
• İlgili faaliyetlerin içinde alınacak etkin roller ile Avrupa Birliği kapsamındaki çalışmalara katkıda bulunurken Birliğe üye ülkelerin edinilmiş deneyimlerinden yararlanma (karşılıklı etkileşim),
• Bakanlığımızın, yasal yetkili örgütlerdeki temsiliyeti ile diğer ülkelerin üye olan kurum/kuruluşların çalışmalarımız konusundaki farkındalığını geliştirme,
• Avrupa Birliği üye ülkeleri ile geleceğe yönelik ortak proje ve işbirlikleri için fırsat yaratma,
• Bakanlığımız personelinin konuya ilişkin bilgi birikimi ve deneyimini artırma konularındaki hedeflere ulaşılması planlanmaktadır.