İnsansız hava araçları (İHA) geniş ölçekte ve farklı uygulama alanlarında pek çok yeni avantajlar sunmaktadır. Bunların günümüzdeki en önemli örneklerinden biri ise arazi yapısının ve binaların 3 Boyutlu modelinin oluşturulmasına yönelik uygulamaları kapsamaktadır. Daha önce uygulanmakta olan yöntemlerden farklı olarak bu platformda insansız hava araçlarının 3 boyutlu uygulama bölgesinin tamamı için tüm farklı açılardan gözlemleme ve yüksek çözünürlükte görüntü elde etme yeteneği öne çıkmaktadır.
Yapı ve kent modellemesinde nokta bulutu bilgilerinin elde edilmesinde lazer tarama yöntemleri de (LIDAR) uygulanabilmesine karşın üretilen yapı modellerinin doku ve halihazırdaki gerçek renk bilgilerine ulaşılabilmesi için insansız hava araçlarına entegre yüksek çözünürlüklü kameralardan alınan optik görüntülere gereksinim duyulmaktadır.
3 Boyutlu görüntü elde edilmesinde; yer araçları sadece zemin üzerinde hareket etme yeteneğine sahip olduklarından bunlar tarafından elde edilen görüntüler yapıların cephelerinin modellemesinde kullanılabilmektedir. Çatı veya doğrusal olmayan yüzeylerde istenilen doğrulukta modelleme yapılamamaktadır. Geleneksel hava araçlarında bulunan sensörlerle ise yapının tamamını kapsayacak açılardan yüksek detayda görüntü elde edilmesi mümkün olmamaktadır. İnsansız hava araçları hem yerden görüntü elde edilen araçlar hem de geleneksel hava araçlarının yeteneklerine sahip sensörlerle kombine olabilmekte farklı perspektiflerden yapının tamamının yüksek çözünürlükte görüntüsünün alınmasına olanak sağlamaktadır.
İnsansız hava araçları üzerindeki entegre kameralar ile optik görüntüler elde edilebilmesine olanak sağlanmakta iken entegre sensörler ve GPS donanımları sayesinde yükseklik ve koordinat bilgileri kaydedilebilmektedir. Yer kontrol yazılımları sayesinde 3 Boyutlu modellemede kullanılan İnsansız hava araçları önceden tanımlanan GPS noktaları üzerinde programlanarak sabitlenen rotada uçabilme yeteneğine sahip olabilmektedirler. İnsansız hava araçları nesnelerin yer araçları ve yüksek irtifadan uçuş yapan araçlar tarafından elde edilmesi mümkün olmayan perspektif ve pozisyonlardan görüntü oluşturulmasına olanak sağlamakta, uçuş güzergahı yer kontrol yazılımları tarafından önceden planlanabilmektedir. Rotanın önceden planlanmış olması durumunda görüntüler belirli GPS noktalarında veya sürekli çekim modunda alınabilmektedir.
İnsansız hava araçları ile yapılan işlerin diğer fotogrametrik işlerden temel farkı, düşük irtifadan uçuş gerçekleştirildiği için, yer örnekleme aralığının daha düşük olmasıdır. Bu da bize yüksek çözünürlüklü veri elde etme avantajı sağlamaktadır.
31/03/2016 tarihinde Müdürlüğümüz konferans salonunda gerçekleştirilen Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları, 3 Boyutlu Modelleme ve Akıllı Kent Uygulamalarının gelecekte Ülkemizde planlama süreçlerinde öneminin vurgulandığı toplantı ve sunum programı kapsamında insansız hava aracı ile elde edilen gerçek zamanlı veriler toplantıda katılımcılara eş zamanlı olarak aktarılmış ve verilerde 3 boyutlu modelin nasıl elde edildiği müdürlük yakın cevresi için gösterilmiş ve bu verilerle modelin nasıl elde edildiği görüntülerle örneklendirilmiştir.