Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

İnşaatlarda Elektrikle Çalışırken Alınacak Güvenlik Önlemleri

08 Mart 2016
İnşaatlarda Elektrikle Çalışırken Alınacak Güvenlik Önlemleri
İnşaatlarda Elektrikle Çalışırken Alınacak Güvenlik Önlemleri
İnşaatlarda Elektrikle Çalışırken Alınacak Güvenlik Önlemleri

 ·         Yeterli iş güvenliği önlemleri alınmadan voltajı ne olursa olsun yüklü elektrik hatları üzerinde ya da bunların yakınında herhangi bir personel çalıştırılmamalıdır.

·         Elektrikli ekipmanların tamir bakım ve onarımı ehliyetli elektrikçiler tarafından yapılmalıdır.

·         Elektrikli el aletleri tercihen çift izolasyonlu tipte olmalıdır.

·         Seyyar lambalar sadece sürekli aydınlatmanın yeterli olmadığı yerlerde kullanılmalıdır. Kabloları NYMHY standardında, esnek ve müşterek izoleli, duy kısmı ise yalıtkan bir malzeme içinde olacak, ampulü kırılmalara karşı bir tel kafes ile korunacak ve bu kafeste bir asma çengeli de bulunmalıdır.

·         Elektrik enerjisi ile çalışan bütün makine ve tezgâhların madeni aksamları kaçak akımlara karşı uygun koruma topraklanması ile topraklanmalıdır.

·         Kontrol, bakım ve onarım yapılacak makine ve elektrik devrelerinin akımı kesilmeli ve akımı kesen şalter veya anahtarlarda kilitleme tertibatı bulunmalı, bunlar açık (akım kesik) vaziyette kilitlenmeli ve ayrıca uygun ikaz levhaları asılmalıdır. Onarım bitirilmeden devreye akım verilmemelidir. Akım onarım bitiminde sorumlu görevlinin izniyle verilmelidir.

·         Seyyar veya sabit elektrik iletkenleri ve kabloları, mekanik ve kimyasal etkilere karşı korunmalıdır. Geçitlerde bunlar mümkün olduğunca yukarıdan geçirilecek ya da zeminde ezilmemeleri için üzerlerine uygun koruyucular konulmalıdır. Islak hacimlerde kesinlikle yerden geçirilmemelidir.

·         Elektrik tablo ve panoları kilit altında tutulacak üzerlerinde anahtarlarının nerede ve kimde olduğunu gösteren bilgi levhaları asılmalıdır.

·         Elektrik tablo ve panoları önlerinde zemine ahşap veya lastik gibi yalıtkan malzemeden yapılmış yalıtkan paspaslar konulmalıdır.

·         El aletlerinin muhafazaları üzerinde takılı olmalıdır.

·         Elektrikli el aletleri kablolarından asılarak yukarı çekilmemelidir.

·         Elektrikli el aletlerine ve kablolarına aşırı yük bindirilmemelidir.

·         Gırgır vincin elektrik motoru topraklanmış olmalıdır.

·         Vincin şalteri otomatik olacak, vinç kovasının belirli bir yüksekliğe çıkması halinde otomatik şalter devreyi kesmelidir.

·         Gırgır vinci çalıştıran işçiye güvenlik kemeri, lastik eldiven ve lastik ayakkabı gibi uygun kişisel koruyucu araçlar verilmelidir.

·         Seyyar elektrikli makinalarda, gelen ve dönen akımı kontrol edip eşit olmadığı zamanlarda elektriği kesen kaçak akım röleleri kullanılmalıdır.

·         Şantiye elektriği izin ve onaysız kullanılmamalıdır.

Her gün, elektrik kazaları sonucu birçok yaralanmaların olduğu haberlerini gazetelerde okumakta, TV haberlerinde duymaktasınız. Elektrik tehlikesine karşı tedbir almamak veya uyarılarını görmezden gelmek demek yaşamımızı tehlikeye atmak demek olduğunu unutmamalıyız.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır