5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içermektedir.
Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Binanın enerji ihtiyaçlarının hesaplanması için BEP-TR adında bir yazılım geliştirilmiştir. Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 01/11/2017 tarih ve 30227 sayılı resmi gazetede Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemine Dair Tebliğ yayımlanmış ve bu tarihten itibaren Enerji Kimlik Belgeleri Binalarda Enerji Performansı Yazılımı ikinci versiyonu (BEP-TR 2) kullanılarak üretilmeye başlanmış olup Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetleri Bakanlığımızca incelenmektedir.
İlimizde yapılara düzenlenen Enerji Kimlik Belgeleri 21/10/2011 - 01/11/2017 tarihleri arasında Binalarda Enerji Performansı Yazılımı birinci versiyonu ile 4584 adet, 01/11/2017 tarihten itibaren Binalarda Enerji Performansı Yazılımı ikinci versiyonu kullanılarak 867 adet olmak üzere toplamda 5451 adet Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiştir.
Yeni versiyondaki değişiklikler;
1. BEP TR 1 'de bütün bilgi girişleri çevirim içi (online) olarak yapılıyor. BEP TR 2 'de ise bilgi girişleri bilgisayara indirilen program aracılığıyla çevirim dışı olarak yapılacak ve ekb hazırlandıktan sonra çevirim içi olarak sisteme girip güncellenecek.
2. BEP TR 1 'de binanın geometrik şekli belli kalıplara uyarlanmak zorunda. BEP TR 2 cad tabanlı bir program ve çizim konusunda daha esnek.
3. BEP TR 1 'de fotovoltaik sistem veya ve kombi eklenemiyor. BEP TR 2 'de eklenebiliyor.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.