Bakanlığımız öncülüğünde Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile birlikte yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesini hedefleyen projeleri desteklemek amacıyla oluşturulması kararlaştırılan ve Sayın Bakanımızın himayelerinde başlatılan "Proje Bankası" çalışmaları çerçevesinde İl Müdürlüğümüz tarafından sunulan 11 adet proje değerlendirmeye alınmak üzere ön başvurusu onaylanmıştır.
Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından proje başvurusunda bulunacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çalışanlarına yardımcı olmak amacıyla oluşturulan “Proje Bankası”na; İl Müdürlüğü olarak yürütmekte olduğumuz "3B Yalova (3 Boyutlu Yalova)", “Çevreciyiz (Çevrimiçi-Ödüllü) Bilgi Yarışması”, “ELER Deprem Kayıp Tahmin Programı”, “Trafik Kaynaklı Hava Kirliliği Tespiti ve Haritalandırılması”, Onaylı Kıyı Dolgu İmar Planlarının Web Tabanlı Haritalarının İnternet Üzerinden Paylaşıma Açılması”, “Onaylı Jeolojik Etüt Raporları Yerleşime Uygunluk Haritalarının İnternet Üzerinden Paylaşıma Açılması”, “Yalova Yöresel Doku ve Mimari Özelliklerinin Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması”, “Süper Akışkanlaştırıcı Katkı Maddelerinin Betonun Uzun Süreli Dayanımına Etkisinin İncelenmesi”, “İnşaat Yıkıntı ve Yapı Malzemeleri Laboratuvar Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanılması”, “Beton içerisindeki çelik korozyonunun oluşumu ve çelik malzemenin zaman içerisindeki dayanımının incelenmesi” ve “Sanal Mimari Kullanılarak Mimari Projelere Çözüm Önerileri” projelerimiz iletilmiştir.
PROJELERİMİZ:
1- 3B Yalova (3 Boyutlu Yalova)
Şehrin doku ve topografyası ile vizyon projelerinin seçilen pilot bölgelerde üç boyutlu olarak sayısal ortama aktarmayı ve çevrimiçi olarak kamuoyu ile paylaşmayı sağlayan bir veri sistemi olan proje kapsamında; Müdürlüğümüz bünyesinde geniş katılımlı bir proje ekibi oluşturularak eğitimlere başlanmış, CBS Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, ODTÜ Tekno-Kent, İBB-Bimtaş ve AKOM, YTÜ gibi kurumlarla irtibata geçilerek yol haritası belirlenmiştir.
Proje ile 3-B modelleme Ülkemizde ilk defa PLANLAMA sürecinde kullanılacaktır.
Proje hakkında yerel yönetimler, YTSO ve meslek odaları ziyaret edilerek bilgilendirilmiş ve yetiştirilmek üzere kendilerinden proje ekibine personel istenmiştir. Tüm paydaşlara 31/03/2016 tarihinde Bakanlığımız yetkililerinin de katılacağı bir seminer ve toplantı planlanmıştır.
Projenin nihai hedefi; Şehrimizin tüm yerleşim yerlerinin Bakanlığımızca hazırlanan ‘’gerçek ortofotolar’’ üzerinden 3 boyutlu olarak izlenebilecek altyapıyı yerel yönetimlerimizle birlikte oluşturulması ve her türlü planlama simülasyonunun bu alt yapı kullanılarak yapılmasıdır.
2 - Çevreciyiz (Çevrimiçi-Ödüllü) Bilgi Yarışması
İl Müdürlüğümüzce internet sitemiz üzerinden çevrimiçi (online) olarak düzenlenen ve tüm Türkiye’den katılıma açık, ödüllü, çevre konulu bilgi yarışması her yaş grubu için oluşturulan sorular ile deneme yayınına başlamıştır. Yarışma ile çevre konuları eğlenceli bir şekilde anlatılarak çevre bilinci oluşturulması hedeflenmektedir. Yarışma aylık periyotlarla tekrarlanacak ve ilk 3, ilk 20 ve ilk 50 sırayı alanlar değişik ödüllerle ödüllendirilecektir. Ödüller ile ilgili ayrıntılı bilgi yarışmanın başlayacağı 1 Nisan itibarı ile web sitemizden duyurulacaktır.
Deneme yayını sırasında ve devamında ayrıca her 10 soruya doğru cevap veren herkes için bir fidan dikimi gerçekleştirilecek olup, toplamda 50 soruyu doğru cevaplayana ise fidan dikim sertifikası ile birlikte Fahri Çevre Gönüllüsü Sertifikası törenle takdim edilecektir.
3- ELER Deprem Kayıp Tahmin Programı:
Müdürlüğümüzce İlimizde deprem riskine karşı güncellenebilir risk analizi altyapısını kurarak, dinamik afet planı ile deprem sonrası en kısa sürede hasar dağılımı, can kayıplarını belirleyerek etkin müdahale sağlamak amacıyla ELER (Deprem Kayıp Tahmin Programı) projesine başlanmıştır.
Proje kapsamında Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile İBB-AKOM yetkilileri ile koordineli olarak çalışmalar yürütülmektedir.
4- Trafik Kaynaklı Hava Kirliliği Tespiti ve Haritalandırılması
Müdürlüğümüzde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı(MARKA) desteği ile başlatılan “TRAFİK KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİN TESPİTİ” projesinde; İlimiz genelinde 40 farklı noktaya yerleştirilen pasif örnekleme tüpleri ile alınan azot oksit, kükürt oksit, ozon ve uçucu organik bileşiklerinin numune analiz sonuçları ile Bakanlığımızın sabit ve seyyar hava ölçüm cihazlarıyla elde edilen veriler İlimizin mahalle bazlı haritalarına işlenmiş ayrıca kamuya ait 24 araca egzoz emisyonlarını azaltan yakıt tasarruf cihazı da takılarak performansları izlenmiştir.
Proje sonuçları MÇK (Mahalli Çevre Kurulu) üyesi tüm kurumlarla paylaşılmış, ilgili kurumlardan oluşan bir alt komisyon marifetiyle projenin değerlendirilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi çalışmalarına başlanmıştır.
Proje özellikle Halk Sağlığı Kurumu ile detaylıca araştırmaya konu edilerek ilgili haritalardan trafik kaynaklı hava kirliliğine maruz bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın kısa, orta ve uzun vadedeki akut ve kronik rahatsızlıkları incelenmeye başlanmıştır.
Ayrıca proje çıktıları Yalova Üniversitesi ile paylaşılmış ve ortak çalışma yapılabileceği görüşü benimsenmiştir. Özellikle hava kirliliği-ulaşım hattında faydalı ilişkiler kurulabileceği belirtilmiştir.
5- Onaylı Kıyı Dolgu İmar Planlarının Web Tabanlı Haritalarının İnternet Üzerinden Paylaşıma Açılması
3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda, tersane, iskele, yat limanı, rekreasyon alanları vb amaçlara yönelik; kamu kurumları ve yatırımcı kuruluşlar tarafından iletilen Kıyı Yapı ve Tesislerinde Plânlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğ hükümlerine göre Bakanlığımızca değerlendirilerek onaylanan kıyı dolgu alanı uygulama imar planlarının sayısallaştırılması süreci tamamlanmış olup, Kıyı Yapı ve Tesislerinde Plânlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğ hükümlerine göre onaylanan dolgu alanı uygulama imar planlarının sayısallaştırılması projesinin 2. Etabı olan sayısal veri tabanı olarak arşivlenen imar planlarının web tabanlı harita ortamında yayınlanmasına 21/03/2016 tarihinden itibaren başlanmıştır.
Sayısal formatta Bakanlıkça Onaylı dolgu imar planlarına İl Müdürlüğümüz web sitesindeki linkler aracılığıyla ulaşılabilecek ve dolgu imar planları için oluşturulan veritabanı aracılığıyla dolgu imar planlarının onay tarihi, fiziksel alan özellikleri, konumsal bilgiler, dolgu alanının niteliği ve hangi amaçla yapıldığına ilişkin Müdürlüğümüz web sitesini ziyaret eden tüm kullanıcılara bilgi sağlanabilecektir.
6- Onaylı Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporları Yerleşim Uygunluk Paftalarının İnternet Üzerinden Paylaşıma Açılması
Yalova ili kapsamında 04/07/2011 tarihinden sonra İl Müdürlüğümüzce ve Bakanlığımızca (Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü) onaylı İmar Planına Esas Jeolojik Jeoteknik Etüt Raporlarının sayısallaştırılması işlemleri tamamlanmış olup anılan sayısal paftaların web tabanlı ortamda yayımlanmasına ilişkin dosya dönüşüm işlemleri sonuçlandırılmıştır.
04/07/2011 tarihinden önce onaylanmış bulunan ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arşivindeki Yalova ili kapsamında yer alan İmar Planına Esas jeolojik jeoteknik etüt raporlarına ait yerleşime uygunluk paftalarının sayısallaştırılması çalışmaları 2016 yılı hedefleri dahilinde çalışmaları devam etmektedir.
Sayısal formatta onaylı jeolojik-jeoteknik etüt raporlarına İl Müdürlüğümüz web sitesindeki linkler aracılığıyla ulaşılabilecek ve oluşturulan veritabanı aracılığıyla onay tarihi, fiziksel (jeolojik-jeoteknik) alan özellikleri, konumsal bilgiler, alanının niteliğine ilişkin tüm bilgiler Müdürlüğümüz web sitesi ziyaretçilerine sağlanabilecektir.
7- Kırsal Alanda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklerin Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması
Proje kapsamında yöresel koşullara uygun çözümler içeren, yapılı çevreye ilişkin kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılarak devamlılığın sağlanması, kırsal yerleşimlerin geliştirilmesi ve mimari kimliklerin korunması, yöresel malzemelerin kullanılması amaçlanmaktadır.
İl Müdürlüğümüzce, proje kapsamında tescilli veya ileride tescilli hale gelebilecek geleneksel konut dokusu ve örnekleri üzerine çalışılarak; akademik literatüre konuya ilişkin bilgi ve kaynak sağlanması, Yalova’nın geleneksel konut mimarisinin tanıtılması, sürdürülebilir kültürel miras anlamında farkındalığın oluşturulması, belirli örneklerde tipoloji çalışmalarının yürütülmesi ve elde edilen tüm bu bilgilerin bir yayın haline getirilmesine yönelik Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Yalova Kent Konseyi ile birlikte Yalova yöresel mimarisini araştırmak üzere ortak bir çalışma başlatılmıştır.
8- Süper Akışkanlaştırıcı Katkı Maddelerinin Betonun Uzun Süreli Dayanımına Etkisinin İncelenmesi
Günümüz beton teknolojisinde akışkanlaştırıcı kimyasal katkı kullanımı işlenebilirlik açısından sağladığı kolaylıklarla bir zorunluluk haline gelmiştir. Kimyasal katkıların çeşitliliğinin ve etkinliğinin artması bunların kullanımında üreticiye daha kontrollü davranma zorunluluğunu getirmektedir. Katkı miktarları betonun diğer bileşenlerinin yanında çok küçük mertebelerde olduğundan, beton üretimi sırasında insan ve ekipman faktörlerinden kaynaklanan hatalardan dolayı aşırı dozda katkı kullanımı, uygulamada zaman zaman karşılaşılan bir sorundur.
Bu çalışmamızda, Yalova Merkez ilçe için asgari olarak C30 betonu zorunlu olduğundan C30 reçetesine göre üretilmiş optimum katkılı beton ile aynı oranlarda karışımı olan ancak sadece akışkanlaştırıcı miktarı farklı olan betonların taze ve sertleşmiş haldeki basınç dayanımları karşılaştırılmıştır.
9- İnşaat Yıkıntı ve Yapı Malzemeleri Laboratuvar Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanılması
Yapı malzemesi laboratuvarı atıkları önemli bir atık kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu atıkların bertarafı belirlenen depo alanlarına gömülmek sureti ve dolgu malzemesi olarak yapılmaktadır. Gömülerek yapılan bertarafta sürekli depolama alanı ihtiyacı olmakta, diğer taraftan gömülen atık malzemeler yok olmayarak çevresel kirlilik yaratmaktadır. Yapı malzemesi laboratuvar atıklarının hazır beton imalatında girdi olarak kullanılması, doğal kaynak kullanımının azalmasını, bertaraf maliyetlerinin düşürülmesini, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasını, binalarda geri dönüştürülmüş ürün kullanımı tercih edilmesini sağlayacaktır.
Çalışma kapsamında, taze beton deneyleri için kullanılan atık numunelerin hazır beton üretiminde hammadde olarak kullanılması konusu araştırılmıştır. Bu amaçla taze beton testi uygulanan laboratuvar numunesi atıkları konkasör marifetiyle ufalanmış ve beton hammaddesi içerisinde kullanılarak beton kalitesi analiz edilmiş ve böylelikle bu atıkların yeniden kullanılması potansiyeli ortaya konulmuştur.
Proje kapsamında yapılan araştırmalar ve deneysel çalışmalara ilişkin bilgileri içeren bu çalışma yapı malzemeleri laboratuvarı, inşaat ve yıkıntı atıklarının hazır beton hammaddesi ya da katkı maddesi olarak kullanılabilmesini amaçlamaktadır.
10- Beton İçerisindeki Çelik Korozyonunun Oluşumu ve Çelik Malzemenin Zaman İçerisindeki Dayanımının İncelenmesi
Beton içerisindeki beton ve çelik malzemelerin korozyondan etkilenme süreci izlenerek kayıt altına alınabilirse beton içerisindeki çelik korozyonunun oluşumu ve paslı demirler kullanılması durumunda zamanla korozyon hızının nasıl ilerlediği çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olacağı gözlemlenerek daha sağlıklı yapılar inşaa edilmesi için gereklidir.
Bu kapsamda 2 yıl sürecek bir çalışma ile beton içerisindeki beton ve çelik malzemelerin korozyondan etkilenme süreci izlenecek. Deprem bölgesinde yer alan Yalova'da yapı stoğunun daha sağlam ve içerisinde bulunduğu şartlara daha dayanıklı hale getirilmesi sağlanacak. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen veriler ise yapıların daha sağlam bir şekilde inşa edilmesine imkan verecek. Bu kapsamda başlatılan çalışma ile beton içerisindeki çelik ve demir materyallerin korozyondan ne şekilde etkilendiğini ve bunun binanın dayanıklılığına olan etkilerini araştıracak. 2 yıl sürecek çalışma beton içerisindeki çelik korozyonunun oluşumu ve paslı demirler kullanılması durumunda zamanla korozyon hızının nasıl ilerlediği amaçlanmakta olup aynı tip çelik malzemenin paslı ve passız örnekleri kullanılarak betonarme elemanlar oluşturuldu. Bu elemanlardan 1 adet passız,1 adet paslı olan deney numunemiz bir yıl ve diğer deney numunemiz iki yıl gibi periyotlarda kırılarak içerisindeki çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olacağı gözlemlenecektir.
11- Sanal Mimari Kullanılarak Mimari Projelere Çözüm Önerileri
Mimari projeler uygulanırken oluşan problemleri teknoloji desteği ile çözüme kavuşturup vakit kaybını ve maliyetleri en aza indirmek mümkündür. Projenin hedefi yapıları sanal gerçeklik vasıtası ile tecrübe ederek yapıların artı ve eksilerini belirleyip kaliteli yapılaşmayı sağlamaktır. Sanal gerçeklik modülünün mimari proje üzerinde uygulanarak, parsel üzerinde yapılaşma başlamadan gezme imkânı sağlamak, yapıda kullanılacak olan malzemelerin özelliklerini dijital veriler ile 3 boyutlu olarak görmek ve kullanıcıların tercihine sunmak bu sayede kullanıcının sanal ortamda malzemeyi görerek reel ortamda kişinin küçük numuneler maksadıyla malzemeye dokunmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Google Earth programı ile uyumlu olan sanal gerçeklik modülü ile Google haritası üzerinden gezinti yapılabildiği bilinmektedir. Çalışmamız kapsamında öncelikle 3 boyutlu olarak hazırlanmış projemiz Google Earth üzerine yerleştirilerek ulaşım aksları ve çevre gözlemlenerek binaya modül üzerinden giriş sağlanacak ve yapım başlamadan projeyi gezinme imkanı elde edilecektir. Yapıda kullanılacak olan yapı malzemeleri uygun boyutlu numuneler ile sadece görsellikte kalmayıp 5 duyuya hitap eden deneyimler oluşması sağlanacaktır.