Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Hayvan Gübresinden Biogaz Üretimi

25 Ekim 2017
Hayvan Gübresinden Biogaz Üretimi

Bakanlığımız Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK tarafından hazırlanan kitapçıkta Hayvan Gübresinden Biogaz Üretimi tüm detayları ile anlatılmaktadır. Kitapçıkta yer alan konuların özeti aşağıda yer almaktadır.

Ülkemiz yoğun olarak hayvancılık yapılan bir ülkedir. 2017 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de kümes hayvanları sayısı 350.770’tir. Türkiye’de özellikle kırsal bölgelerde yemek pişirme ve ısınma amacı ile odun, tezek, LPG ve kömür, yakıt olarak kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda Türkiye’deki yakıt fiyatlarındaki artışlar, gelir düzeyi düşük kırsal bölgelerdeki halkı ekonomik olarak ciddi şekilde mağdur etmektedir. Kırsal bölgelerde ısınma amacı ile yeterli yakıtın olmaması zaten kısıtlı olan orman alanlarının tahribatına neden olmaktadır. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Türkiye’de biyogaz ile ilgili çalışmalar 1957 yılında başlamıştır. 1975 yılından sonra toprak, su ve 1980’li yıllarda Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapsamında yürütülen biyogaz üretimi çalışmaları uluslararası bazı anlaşmalarla desteklenmiş olmasına karşın 1987 yılında anlaşılmayan bir nedenle kesilmiştir. Türkiye’nin biyogaz potansiyelinin 17,3 milyon TEP/yıl düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir.

Avrupa Birliği üye ülkelerde, biyogazdan üretilen toplam elektrik enerjisi miktarı yaklaşık 60.6 TWh olup bu değer yıllık 13.9 million hane halkının elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. 2017 yılı eylül ayı sonunda Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü 81.520,8 MW'a ulaşmıştır. Bunun %55,2’si termik, %33,2’si hidrolik ve %1,2’si jeotermal, %0,5’i biyokütle ve %7,6’sı rüzgar santralleridir.

Bu çalışmada hayvancılık yapılan kırsal bölgelerde hayvan gübresinden biyogaz tesislerinin teknik özellikleri ve işletme şartları anlatılmaktadır.

1974’e kadar petrol esaslı yakıt kullanımı özellikle çiftçilikte avantajlıydı. Ancak 1974 yılında yaşanan petrol krizi, gelişmiş ülkelerdeki çiftçilerin petrol esaslı yakıtlar yerine başka enerji kaynaklarına yönelmelerine neden olmuştur. Bunlardan biri de hayvan gübresinden elde edilen biyogaz tesisleridir. Hayvan gübresinin gelişi güzel depolanması ciddi şekilde koku problemine neden olur. Hayvan gübresinin depolanması esnasında anaerobik reaksiyon sonucu koku verici hidrojen sülfür gibi gazlar oluşur. Hayvan gübresinden ileri gelen koku problemini önlemede etkili metotlardan birisi anaerobik arıtmadır. Biogaz üretimi ile hem hayvan atıklarının çevresel etkileri azaltılmakta hem de enerji üretilerek kaynakların israfı önlenmektedir.

Konu ile ilgili hazırlanan kitapçığa ulaşmak için tıklayınız

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır