Bakanlığımız ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye’de Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması” Projesi 25 Temmuz 2017 tarihinde başlatılmış ve ilimizin de yer aldığı tesis ziyaretleri yapılmıştı.
Avrupa Birliği ve Ülkemiz tarafından finanse edilen Bakanlığımız tarafından WYG Türkiye teknik desteği ile yürütülen “Türkiye’de Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması” Projesi, “Ulusal Eko-etiket” logo yarışması, 22 Kasım 2017 tarihinde başladı.
Projenin hedefleri arasında, Ulusal Çevre Etiket Sistemi kapsamında AB Çevre Müktesebatını (EC 66/210 sayılı ve 25 Kasım 2009 tarihli Avrupa Parlementosu ve Konseyi Eko-etiket Tüzüğü) uygulamak, Türkiye’de çevre koşullarını iyileştirmek, Uluslararası Çevre Etiket Sisteminin oluşturulmasında Türkiye’yi desteklemek ve Kurumsal Kapasitesinin oluşturulmasını sağlamak yer alıyor.
AB Çevre Etiketi (Eko-etiket) nedir?
Avrupa Birliği'nin Eko-etiket (çevre etiketi) uygulaması, tüketicilerin daha yeşil ürün ve hizmetleri ayırt edebilmelerine yardımcı olmak amacıyla başlatılmış bir uygulamadır. AB Çevre etiketi (Ecolabel), gıda, içecek, ilaç ve tıbbi ürünler dışındaki alanlarda herhangi bir hizmet ya da ürün için verilebilmektedir. Bugün AB Eko-Etiketi çok geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini kapsamakta olup, yeni gruplar sürekli olarak ilave edilmektedir.
Ürünün ham madde temininden geri kazanımına kadar her safhasını kapsayan bu sistem, temiz üretim ve sürdürülebilir tüketim için bir araç olma özelliğinde olup, aynı zamanda tüketicilere çevreye daha duyarlı ürünler arasında seçim yapabilme seçeneğini sağlamaktadır.
Bu kapsamda düzenlenecek “Ulusal Eko-etiket” Logo Yarışması ile ilgili detayları ve başvuru için tıklayınız.