CiytGML 3 Boyutlu sanal şehir modellerinin değişimi, sunumu, saklanması ve uygulamalarda altlık olarak kullanılması için tasarlanmış açık yapıda XML-tabanlı bir bilgi modelidir. CityGML Açık Coğrafya Konsorsiyumu (OGC) tarafından yayınlanan mekansal veri değişim standardı Coğrafi İşaretleme Dili 3.1.1 (GML3) uygulama şeması olarak hazırlanmıştır. CityGML bilgi modelinin geliştirilmesindeki ana amaç 3B şehir modeli ile ilgili temel nesneler, özellikler ve ilişkiler konusunda ortak bir tanıtım geliştirilmesidir. Bu konu özellikle 3B şehir modellerinin farklı amaç ve uygulamalarda aynı veri olarak tekrar kullanılabilmesi ve böylece sürdürülebilirlik ve maliyet etkinliğin sağlanması için oldukça önem arz emektedir. CityGML farklı ülkelerden üniversiteler, kamu kuruluşları ve özel sektör firmalarının katılımıyla oluşturulan bir standarttır. Halihazırda en güncel sürüm 2.0.0 olup 2011 yılında OGC tarafından onaylanmış ve kullanıma sunulmuştur. City GML veri toplamada anlamsal bütünlük ve ilişkileri ön plana çıkartmıştır. CityGML sürdürülebilir şehirler için gerekli olan veri ve bilgi modelini büyük oranda karşılayabilecek bir tasarıma sahiptir.
CityGML şehirlerdeki hemen her türlü nesne ile ilgili tasarım sınıflarını ve ilşkileri geometrik, topolojik ve anlamsal(semantik) açıdan tanımlamaktadır. Bu bilgi modeli İstanbul veya küçük bir köy fark etmeden her türlü yerleşim yerinde çalışabilmekte ve dolayısı ile ölçekten bağımsız bir yapıda kullanılabilmektedir. Ayrıca şehir denildiğinde sadece insan yapısı nesneler değil aynı zamanda arazi modeli, bitki örtüsü, su kütleleri, şehir mobilyası ve akla gelebilecek diğer somut şehir bileşenleri temsil edilmektedir. CityGML esnek ve eklenebilir yapısı ile basitten karmaşığa pek çok ihtiyacı karşılayabilmektedir. CityGML hem geometrik hem de semantik hiyerarşiye sahip olup bu sayede geometri bilgisi olmadan bile bazı sorgulamaların ve analizlerin yapılması mümkün olmaktadır. CityGML Detay Seviyeleri; 5 Detay Seviyesi (LoD0-LoD4) ile her seviyede bir öncekinden daha fazla detay içerir. CityGML ile şehir hayatını ilgilendiren hemen her tür veri adreslenmiştir. Kurgulanan yapı ile her türlü görselleştirme ve analiz yapılabilir (yer altı, yüzey ve yer üstü her tip veri temsil edilebilir). CityGML Özellikleri; •Geometrik olarak farklı detay ve doğruluk (ihtiyaca göre ölçeklenebilir yapı) •Semantik bütünlük •Topolojik olarak bütünleşik yapı •CityGML ADE (Uygulama Alan Uzantısı) aracılığıyla ek ihtiyaçların karşılanması şeklindedir.
CityGML ilk olarak 2002 yılında ortaya atılmış ve OGC tarafından bir standart olarak kabul edilene kadar ciddi değişime uğramış ve yaklaşık on yıllık süreçte oldukça gelişmiştir. İlk tanıtımını takiben Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde uygulama alanı bulmuş ve kısa sürede pek çok şehir CityGML tabanlı sanal şehir modellerini oluşturmuş ve kullanıma sunmuştur. Bu süreçte ülkemizde de bazı belediyelerde ve kamu kuruluşlarında şehir modelleri üretilmiş ve bu bilgi modelinin kullanımı konusu araştırılmıştır.