Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

CE İşareti Gerektiren Yapı Malzemelerinde İmaltçının Yükümlülükleri

12 Ekim 2017
CE İşareti Gerektiren Yapı Malzemelerinde İmaltçının Yükümlülükleri

  (1) İmalâtçı  performans beyanı düzenler ve  CE işaretini iliştirir. İmalâtçı, performans değişmezliğinin değerlendirilmesi ve doğrulanması sisteminin gerektirdiği bütün unsurları içeren teknik dosyayı performans beyanının dayanağı olarak düzenler.

 

(2) İmalatçı teknik dosyayı ve performans beyanını, yapı malzemesinin piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl süreyle muhafaza eder. Bu sürenin Komisyonca değiştirilmesi halinde Bakanlık bu hususu duyurur ve uygulanmasını sağlar.

 

(3) İmalâtçı, ürünün beyan edilen performansının seri üretiminde değişmemesi için gerekli tedbirleri alır. İmalatçı, ürün tipindeki ve ilgili uyumlaştırılmış teknik şartnamelerdeki değişiklikleri dikkate alır. İmalâtçı, yapı malzemesinin beyan edilen performansının değişmezliğini, güvenilirliğini ve doğruluğunu sağlamak üzere, piyasada bulunan veya piyasaya arz edilen yapı malzemelerinin numune testlerini yapar, toplatılan ve uygun olmayan ürünlere ilişkin şikâyetleri inceler ve gerekiyorsa kayıt altına alıp, dağıtıcıları bu tür denetimler hakkında bilgilendirir.

 

(4) İmalâtçı, ürettiği yapı malzemesine ait tip, parti veya seri numarası veyahut ürünün tanımlanmasını sağlayan diğer herhangi bir bilginin malzemenin üzerinde taşımasını, ürünün boyutunun veya yapısının buna uygun olmaması durumunda, gerekli bilgilerin yapı malzemesinin ambalajında veya beraberindeki dokümanlarda bulunmasını sağlar.

 

(5) İmalâtçı, ürünün üzerindeki veya bunun mümkün olmaması durumunda ambalajındaki veya beraberindeki dokümanda ismini, tescilli ticarî unvanını veya tescilli ticarî markasını ve iletişim bilgilerini belirtir. İmalâtçı ile irtibat sağlamak üzere tek bir adres belirtilir.

 

(6) Bir yapı malzemesini piyasada bulunduran imalatçı, ürünün Türkçe güvenlik ve kullanım talimatını ürün ile birlikte bulundurur.

 

(7) İmalâtçı; piyasaya arz ettiği yapı malzemesinin beyan edilen performansa veya Yönetmeliğe uygun olmadığını değerlendirmesi veya buna ilişkin bir gerekçenin olması hâlinde, yapı malzemesinin uygunluğunu sağlamaya veya gerektiğinde ürünün piyasadan toplatılmasının veya geri çekilmesinin teminine ilişkin tüm düzeltici tedbirleri derhal alır. İmalatçı buna ilâve olarak, ürünün herhangi bir risk taşıması hâlinde, ürünün uygunsuzluğuna ve şayet alınmışsa uygunsuzluk ile ilgili düzeltici tedbirlere ilişkin detaylı bilgileri, Bakanlığa ve ürünü piyasada bulundurduğu Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki yetkili kuruluşlara derhal iletir.

 

(8) İmalâtçı, Bakanlığın veya Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki yetkili kuruluşların gerekçeli talebi üzerine, yapı malzemesinin beyan edilen performansa veya bu Yönetmeliğe uygun olduğunu gösteren her türlü bilgi ve belgeyi Türkçe olarak Bakanlığa veya Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yetkili kuruluşlarının anlayabileceği dilde talep eden yetkili kuruluşlara iletmek ve malzemenin taşıdığı riskleri ortadan kaldırmak için gereken her türlü faaliyeti Bakanlık ile işbirliği içerisinde yürütür.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır