Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Bina Performansının Uzun Ömürlülüğü, Uyarlanabilirliği ve Esnekliği

22 Ağustos 2017
Bina Performansının Uzun Ömürlülüğü, Uyarlanabilirliği ve Esnekliği

 Bina performansının tanımlarının karmaşık ve içiçe olan üç özelliği vardır: Uzun ömürlülük, uyarlanabilirlik ve esneklik.

Bir binanın uzun ömürlülüğü genel olarak bina, bina kabuğu ve temel teknik sistemlerin tasarlanmış işlevsel performanslarını koruyabilecekleri tahmini süreyi kasteder. Binaların uzun ömürlülüğü genelde 50 ila 75 yıl olarak tahmin edilmektedir. Ancak, gerçek ömürleri yüz yılı aşan birçok bina vardır. Öte yandan mesela Tokyo’da 1980’lerde arazi fiyatlarının hızla artması, yerlerine daha yüksek binalar yapılabilmesi için 12 yıllık ofis binalarının yıkılmasına yol açmıştır. Bina kabuklarında minimum ve maksimum ömür aralığı, tasarım, malzeme ve

atmosfer koşullarına bağlı olarak çok daha geniştir, ancak uzun ömürlülük genellikle 40 ila 60 yıl aralığında tahmin edilmektedir. Kazan, çiller soğutucu veya havalandırma birimleri gibi temel teknik sistemlerin uzun ömürlülüğü ise, kullanım yoğunluğu ve bakım düzeylerinden etkilenir; ancak genel tahminler 20 ila 30 yıl aralığındadır. 

Uyarlanabilirliğin en iyi tanımı, bir binanın tümünün veya bir parçasının yeni amaçlara uyarlanabilme yeteneğidir.

Uyarlanabilirliğin yüksek olması binanın ömrünü uzatacağından ve israf edilen enerji ve malzemeyi azaltacağından, önemli bir öz niteliktir. Uyarlanabilirliğin yaygın örnekleri arasında çok katlı endüstriyel binaların apartman dairelerine dönüştürülmesi veya eski ofis binalarının otel veya apartman gibi yeni kullanımlara dönüştürülmesini içerir. Uyarlanabilirliği etkileyen faktörler arasında yapısal durum, kolon aralıkları ve yük kapasitesi vardır. Yeni kullanımlara uyarlamayı kolaylaştıran veya sınırlayan başka bir faktör de tabandan tavana kat yüksekliğidir; örneğin, kat yüksekliğinin çok az olması nedeniyle eski apartman dairelerinin ofis kullanımına dönüştürülmesi çok nadirdir; öte yandan ofislerin konuta dönüştürülmesi yaygındır. 

Esneklik ise, binaların, örneğin bölmelendirme, aydınlatma sistemleri veya difüzörler gibi mevcut sabit teknik sistemlerin büyük tadilata girişmeden yeni işlevsel gereklere uyma yeteneğidir. Teknik sistemlerin esneklik kriteriyle tasarlandığı ve imal edildiği durumlarda, asgari malzeme israfıyla değişiklikler yapılabilmektedir. Aynı genel işlevsel kullanım dahilinde esneklik gereğinin doğabileceği durumlarda bir tür ofisin başka bir türe dönüştürülmesi bahsedilir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır