Ülkemizde yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın teknik ve genel bilgilerine, Bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem bina sahibi vatandaşlarca hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla geliştirilen Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması başlıyor. 2021 yılı 2. Çeyreğinden itibaren, binalara teknolojik bir levha halinde kimlik belgesi verilmesi ve bina üzerinde montajının yapılmasına ilişkin proje için Bakanlığımız ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 08.03.2021 tarihinde protokol imzalanmıştır. Proje şimdiden yapı sektörünün sadece ülkemizde değil uluslararası platformda da en inovatif ürünü olarak aday olmaya hazırdır.
Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan Bina Kimlik Sistemi ile, periyodik olarak denetiminin tekrar yapılarak, ilave kat atılması, kolon kesilmesi vb statik aykırılıkların engellenmesi hedefler arasındadır.
Projenin en önemli faydalarından biri de; yangın, deprem vb afet anlarında binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu vasıtasıyla her düzlemde uzak bir mesafeden ulaşılarak, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda erişilmesi hayati önem sağlayan bilgilere erişilmesine imkân sağlayacak olmasıdır.
Her binada kullanılan tüm malzeme bilgileri depolanarak bir veri havuzu da oluşturulacak ve bu sayede gerek inşaat sektörü gerekse binayı satın alacak ya da kiralayacak vatandaşlar için bir yapı kullanım kılavuzu teşkil edilmiş olacaktır.
Bina Kimlik Sistemi’ne (BKS), son 5 yıl boyunca ülkemizde bina istatistikleri göz önüne alındığında 2021 yılı sonunda 100.000 binanın Bina Kimlik Belgesi ile etiketlenmesi hedeflenmekle birlikte, etaplar halinde tüm yapı stoğuna uygulanması planlanmaktadır.
Bilgi için TIKLAYINIZ