Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Bina İçlerinde Küf Mantarı!

06 Nisan 2017
Bina İçlerinde Küf Mantarı!
Bina İçlerinde Küf Mantarı!

 Küf mantarları çevremizdeki yaşamın doğal birer parçasıdır. Üreme gözeleri ile çoğalırlar . Normal olarak zararsızdırlar. Ama küf mantarlarının miktarlarının belli bir yoğunluğunun üzerine çıkması bu mekanlarda yaşayan insanlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaşamak ve çoğalmak için küf mantarları bol rutubet ister. Bina içlerindeki rutubetin artmasına sebep olarak şunlar sayabiliriz:

a)      Rutubetin doğrudan içeri girmesi, örneğin:

-çatılardaki yağmur oluklarındaki ve yağmur borularındaki arızalar

-duvar çatlakları

-inşaat işlerinin bitiminden sonra kurutma işleminin yeterince yapılmaması;

-boru patlaması veya sel felaketi gibi nedenlerle binaya su girmesi

     b) odada artan nemin yeterince dışarı atılmaması ki bu da

            - özellikle hava almayan binalarda ısıtma ve havalandırmanın doğru yapılmaması

            -havadaki nemin yoğunlaşması ile meydana gelen, özellikle eski binalardaki yetersiz ısı yalıtımı nedeni ile soğuk duvarlarda çiy damlalarının oluşması ile ortaya çıkar. Eski ve yeni binalarda hatalı inşaadan dolayı oluşan ve içerdeki ısının kolayca dışarı kaçmasına neden olan belirli bölgelerde de su buharı yoğunlaşması görülür.

Küfü önlemek ve küften kurtulmak için;

-Rutin olarak küf oluşumunu kontrol edin. Özellikle yağmurlu geçen mevsimler boyunca, tüm odaları, tavan arasını ve bodrumları dolaşın ve herhangi bir sızıntı, nem oluşumu ya da küf belirtisi olup olmadığına bakın. Karanlıkta kalan köşeleri ve yarıkları kontrol etmek için güçlü bir fener kullanın.

- Sızıntı ve nem oluşumunun nedenlerini belirleyin ve çaresini bulun. Çatlakları, su sızdıran çatıları ve pencereleri ve diğer nem ile su kaynaklarını kabaca tamir edin. Gerekirse ilave yalıtım yapın. Eğer havalandırma sistemi probleme yol açıyorsa, klima, kurutucu ve aspiratör kullanın.

- Etkilenen yüzeydeki küfü elektrik süpürgesiyle çekin. Süpürgenizin fırça aparatını kullanın ya da bölgeyi sert bir fırça ile ovalayın.

- Küflerin üzerine beyazlatma solüsyonu sıkın. 7,5 litre suya yarım bardak çamaşır suyu ekleyerek oluşturduğunuz solüsyonla küflü bölgeyi silin, süngerle ovalayın ya da spreyle sıkın. Daha sonra temiz suyla durulayın. Bölgeyi iyice kurutun.

-Küf geçirmez boyayla etkilenen duvarları ve döşemeleri boyayın. Etkilenen eşyaları, mobilyaları dışarı çıkarın ve mümkünse güneş ışığına bırakın. Küften etkilenen kumaşları sıcak suyla yıkayın ve yıkama talimatlarına dikkat ederek, beyazlatıcı kullanın.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır