TS 9111’e göre temel erişilebilirlik konuları binalara girme, kullanma ve tahliye etme; bireyler, aileleri ve içinde engellilerin de bulunduğu gruplar için güvenli ve rahat olmalıdır. Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standartlar ve ilgili diğer standartlar esas alınarak hazırlanan “Binalar İçin Erişilebilirlik İzleme Ve Denetleme Formu”na göre bina girişlerinde uygun şartların sağlanması için gerekli hususlar aşağıda verilmiştir;
Binaların en az bir girişine engelsiz ulaşım ve giriş olanağı sağlanmalıdır. Erişilebilir tüm güzergâh noktaları en az 100 cm eninde olmalı, rampaların eğimi h: 15 cm ve daha az ise eğim en fazla 1:10 (% 10), h: 16 cm-50 cm arasında ise eğim en fazla 1:11 (% 9), h: 51 cm-100 cm arasında ise eğim en fazla 1:12 (% 8), h: 100 cm üzerinde ise eğim en fazla 1:16 (% 6) olmalıdır. 15 cm’den daha yükseğe çıkan rampaların her iki yanında korkuluk düzenlemelidir. Korkuluklar rampa ve merdiven yüzeyinden 90 cm ve 70 cm iki farklı yükseklikte küpeşteye sahip olmalıdır. Rampa ve sahanlıkların koruma olmayan tarafında en az 5 cm yüksekliğinde koruma bordürü olmalıdır. Rampa ve merdiven başlangıç ve bitişlerinde hissedilebilir uyarıcı yüzeyler bulunmalıdır. Ayrıca tüm merdiven basamakları aynı yükseklik ve genişlikte olmalıdır. Basamak uçlarında çıkıntı olmamalı, basamak genişliği en az 27 cm, basamak yüksekliği en fazla 16 cm, diğer durumlarda ise (asansör, rampa vb. bulunması halinde) en fazla 18 cm olmalıdır. Rampaların kenarlarında kenar korumaları en az 5 cm yükseklikte düşünülmelidir. Rampaların yapılamadığı durumlarda engelli merdiven asansörleri tercih edilebilir.
Eğer alternatif erişilebilir girişler kullanılacak ise, bu girişlerin tabelalar ile erişilebilir güzergâh üzerinde işaretlenerek yönlendirilmeleri sağlanmalıdır. Bu erişilebilir giriş kapısı önünde yeterli manevra alanı bulunmalıdır ve kapı erişilebilirlik düzenlemelerine uygun olmalıdır.